Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Украйна призова членовете на Съвета да блокират този ход.

Всеки от 15-те членове на Съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип.

Последният път, когато Русия председателстваше, през февруари 2022 г., тя започна пълномащабно нахлуване в Украйна, припомнят от Би Би Си.

Това означава, че Съветът за сигурност се ръководи от страна, чийто президент е обект на международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Международният наказателен съд - който не е институция на ООН - издаде заповедта за арест на Владимир Путин миналия месец.

Въпреки оплакванията на Украйна, Съединените щати заявиха, че не могат да попречат на Русия - постоянен член на Съвета - да поеме председателството.

Другите постоянни членове на съвета са Обединеното кралство, САЩ, Франция и Китай.

Ролята му е предимно процедурна, но посланикът на Москва в ООН, Василий Небензя, заяви пред руската информационна агенция ТАСС, че планира да надзирава няколко дебата, включително един по контрола на въоръженията.

Той заяви, че ще обсъжда "новия световен ред", който според него идва да "замени еднополюсния".

Голямата шахматна дъска: САЩ искат съюзниците да се изправят срещу Китай

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече руското председателство "най-лошата шега за Първи април" и "ярко напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира архитектурата на международната сигурност".

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че този ход е "поредното изнасилване на международното право... субект, който води агресивна война, нарушава нормите на хуманитарното и наказателното право, унищожава Устава на ООН, пренебрегва ядрената безопасност, не може да оглави ключовия орган за сигурност в света".

Миналата година президентът Володимир Зеленски призова Съвета за сигурност да се реформира или "да се разпусне напълно", обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати нахлуването на Русия.

Той също така призова Русия да бъде лишена от статута си на член.

САЩ обаче заявиха, че ръцете им са вързани, тъй като Уставът на ООН не позволява отстраняването на постоянен член.

„Дискредитиране на руската армия“: 2 години затвор за бащата, чиято дъщеря бе отнета заради антивоенна рисунка

"За съжаление Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и не съществува осъществим международноправен път за промяна на тази реалност", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг тази седмица.

Тя добави, че САЩ очакват Москва "да продължи да използва мястото си в Съвета, за да разпространява дезинформация" и да оправдава действията си в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН е международен орган, който отговаря за поддържането на мира.

В Съвета за сигурност са представени пет постоянни държави. Те отразяват следвоенната структура на властта, която е имала влияние при формирането на Съвета след Втората световна война.

Членовете на тази група работят заедно с 10 държави, които не са постоянни членове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм