Класацията на най-добрите държави за пенсиониране в света се основава на начина, по който хората възприемат достъпността, данъчната среда, приятелското отношение, климата и здравните системи на отделните страни, съобщават от Darik Business Review.

Когато хората се замислят какво прави едно място идеално за пенсиониране, естествено е да мислят за дълги, бели пясъчни плажове, горещ климат и безкрайни слънчеви дни. Кое място да изберем, за да се наслаждаваме на златните си години?

Швейцария

Швейцария оглавява класацията на U.S. News на най-добрите места за пенсиониране в света, пише Insider. Страната оглавяваше подреждането, в което са анализирани 87 държави, и през миналата година.

Статутът на Швейцария е данъчен рай. Страната има сравнително ниски данъчни ставки, което може да увеличи доходите ви от пенсии. Това е неутрална държава с много природни красоти, благодарение на Швейцарските Алпи. 

В Швейцария също така има стабилно и достъпно здравеопазване. Покритието включва физиотерапия, посещения в болница, фармацевтични продукти и др. Надеждната здравна система е задължителна за сигурно пенсиониране.

Португалия

Страната е най-доброто място в Европа за пенсиониране. Основната причина за това са примамливите данъчни закони за пенсиониране на чуждестранни пенсионери в страната.

С надеждата, че много пенсионери ще се насочат към Португалия, за да стимулират икономиката, Алгарве е един от най-добрите региони в страната, пълен с курортни градчета, които са спокойни и идеални за пенсионери.

С по-ниски разходи за живот от Швейцария и с топлия средиземноморски климат Португалия е привлекателна дестинация за възрастните, които искат да се установят в комфорт.

В проучването се посочва, че Португалия е "безопасна страна", в която живее голям брой хора на възраст 65 и повече години. Eвропейската дестинация "предлага много слънце, плажове, както и сравнително ниски разходи за живот".

Австралия 

Благодарение на широките открити пространства, незамърсената околна среда, ненатоварените жилищни общности и изобилието от природни дадености и ресурси, Австралия предлага множество места, където човек може да се пенсионира.

Много от тези места предлагат не само тиха и спокойна среда, която е идеална за пенсионерите, но и различни функции и дейности, които могат да направят пенсионирането по-приятно.

Нова Зеландия

Страната е една от най-привлекателните дестинации за пенсионери благодарение на спиращите дъха пейзажи и повече места, където можете да намерите спокоен начин на живот, който не се различава твърде много от австралийския, тя е привлекателна перспектива за пенсионерите, които търсят нещо различно, но не прекалено различно от Австралия.

Испания

Испания е известна с красивите си плажове, богатата си история и култура, както и с топлия си климат. Всички тези фактори я правят привлекателна дестинация за пенсионери, дистанционни работници и дигитални номади, които търсят спокоен и приятен начин на живот.

Освен това Испания предлага високо качество на живот на по-достъпна цена в сравнение с други популярни дестинации за пенсиониране в Европа.

Едно от най-големите предимства на живота в Испания са достъпните разходи за живот. Хората се наслаждават на комфортен начин на живот, без да им се налага да ограбват банка, тъй като разходите за живот като цяло са по-ниски. Много пенсионери купуват или наемат имоти в очарователни крайбрежни градове или живописни селски райони.

Канада

Основно предимство за канадците е публично финансираната универсална здравна система, която им осигурява основни медицински услуги през целия им живот, както и при пенсиониране, без доплащане или приспадане.

Американското и канадското правителство предоставят много от същите видове услуги на лица, навършили пенсионна възраст. Канадските пенсионери обаче имат по-малко грижи от американските си колеги благодарение на по-щедрата пенсионна система.

По данни на канадските статистически органи процентът на бедност за канадците над 65-годишна възраст е по-малко от 5 %.

Къде сме ние?

България заема 61-а позиция в подреждането, показва справка на Darik Business Review.

На дъното

На последните три позиции в класацията са Иран, Беларус и Ливан, а пред тях се нареждат Казахстан, Узбекистан, Сърбия и Хондурас. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм