Allianz публикува второто издание на своя глобален пенсионен доклад (Global Pension Report), който анализира 75 пенсионни системи по целия свят, използвайки Allianz Pension Index (API), пише Darik Buisness Review.

Според анализа, най-добрите пенсионни системи са в Дания, Нидерландия и Швеция. На следващите две места са класирани страни извън ЕС – Нова Зеландия и САЩ. Следва Тайван, десето място заема Корея, а България се класира на 25-о място в света с 3.4, според индекса.

Кризата засегна парите ни за втора и трета пенсия

Allianz Pension Index се състои от три стълба и дава стойност между 1 (най-добра) и 7 (най-лоша) на всяка от 75-те анализирани страни, като по този начин позволява цялостна оценка на съответната пенсионна система.

С обща оценка от 3.4, българската пенсионна система се нарежда в средата на световната класация. Въпреки това, заедно с балтийските държави, тя е една от най-добрите в региона.

12% по-високи пенсии от 1 юли предвижда проектобюджета на ДОО

Нейната силна страна е сравнително добрият резултат за устойчивост, отразяващ неотдавнашните увеличения на възрастта за пенсиониране и минималните периоди на вноски.

Ахилесовата й пета остава демографската перспектива, която бързо се влошава: коефициентът на съотношението между нетрудоспособна и трудоспособна възраст се очаква да нарасне до 56.2% до 2050 г. - един от най-високите в региона.

Следователно може да са необходими допълнителни реформи, не на последно място с акцент върху адекватността, посочват авторите на доклада.

С 16,9% по-високи са приходите и с 19,1% - разходите на българина през 2022 г.

Например, капиталово финансираните решения и възможностите за заетост за по-възрастните работници трябва да бъдат подобрени, за да се увеличат пенсионните доходи отвъд първия публичен стълб.

Непретегленият общ резултат за всички изследвани пенсионни системи е едва задоволителен -3.6%. В сравнение с последния доклад от 2020 г., това е съвсем леко подобрение, посочват от Allianz.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм