Тази седмица във Финландия паспортите официално станаха цифрови.

В рамките на пилотна програма на пътуващите на избрани полети ще бъде разрешено бързо да преминават през граничния контрол, използвайки цифрови идентификационни данни за пътуване (DTC), вместо да чакат на опашка, за да покажат паспортите си, обяви финландската гранична служба, цитирана от Darik Business Review.

За да участват в програмата, те трябва да се регистрират предварително като доброволци и след това могат да я използват както при заминаване, така и при пристигане на летището в Хелзинки.

За първи път в световен мащаб цифров паспорт ще бъде приет „в реална среда на граничен контрол“, съобщава T+L.

Въпреки че дигиталният паспорт ще помогне на пътниците да се движат бързо през летището, той изисква да му бъде посветено известно време преди полета.

Заинтересованите доброволци трябва да изтеглят приложението FIN DTC Pilot от Apple App Store или Google Play, като се уверят, че функцията за заключване на екрана на телефона им е активирана чрез PIN, лицево разпознаване или пръстов отпечатък преди инсталиране.

Преди първия си полет те трябва да се регистрират във финландската полиция, като носят своите валидни паспорти, за да бъдат използвани за създаване на DTC.

За да участват в тестовия проект на Finnair, финландската полиция и националната летищна компания Finavia, пътуващите трябва да са финландски граждани, летящи с Finnair до една от три дестинации в Обединеното кралство: Лондон, Единбург или Манчестър.

Ще им бъде направена и снимка с цел лицево разпознаване. Те също така ще трябва да подпишат формуляр за съгласие, както и да изпращат данните си през приложението от 36 до 4 часа преди всеки полет.

След като тези стъпки бъдат отметнати, пътуващите могат да използват DTC на летището в Хелзинки, когато напускат страната чрез линия за граничен контрол 21, както и когато се връщат чрез линия 19.

Там те трябва да поставят паспорта си на четеца, докато граничната охрана проверява снимките им. Доброволците по програмата ще трябва да следват инструкциите на местните власти в Обединеното кралство.

„DTC е цифрова версия на физически паспорт и е също толкова надеждна“, се казва в изявление на финландската гранична охрана. „Позволява плавно и бързо преминаване на границата без компромис със сигурността.“

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм