Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ е запълнен, съобщиха от „Булгаргаз”.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап.

От „Булгаргаз” уточняват, че нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона.

От дружеството припомнят, че съгласно европейското законодателство, е въведено задължение газовите хранилища в страните от Европейския съюз да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир малинов отбелязва, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на „Чирен” се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм