"Булгаргаз" е осъдил ТЕЦ-Варна, където мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, за 35,54 млн. лева. Парите се дължат за доставки на газ. В хода на делото централата е платила 1,972 млн. главница и неустойка. Още над 1,5 млн. централата за разноски по делото, става ясно от решение на Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се обжалва, съобщава "24 часа".

Договорът е от 1 януари 2022 г. и е изтекъл на 1 януари 2023 г. Според него на всяко 5-о число на месеца се издава фактура за доставеното горивo, а централата трябва да плати до 12-о число. След това има неустойка за всеки ден просрочка.

ПП със сигнал до ДАНС заради дълга на ТЕЦ-Варна

В началото на тази година от "Продължаваме промяната" подадоха сигнал в ДАНС заради дълговете на централата ва Варна. Сигналът бе мотивиран с това, че "Булгаргаз" е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ "Варна" дълги години беше сред централите, на които се плащаше за т.нар. "студен резерв".

На 5 март тогавашният служебен енергиен министър Румен Христов обяви, че ТЕЦ "Варна" не работи заради задължения и се водели преговори за подписване на споразумение, с които дълговете д за газ да бъдат платени.

От централата съобщиха, че след дълги преговори са получили разсрочване на плащането за 18 месеца.