Повече от 30 щата заведоха дело срещу Meta за съзнателно използване на функции в Instagram и Facebook за "примамване" на деца към нейните платформи, съобщават от New York Times. Компанията на Марк Зукърбърк твърди, че нейните сайтове за социални медии са безопасни за младите хора.

Над 30 щата съдят “Meta”, че умишлено пристрастява младежите към платформите си

Снимка с илюстративна цел: Pexels

Щатите Колорадо и Калифорния оглавиха съвместния иск, подаден от 33 щата в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния, в който се твърди, че Meta - която притежава Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger - е нарушила законите за защита на потребителите, като нечестно е привличала деца и е заблуждавала потребителите относно безопасността на платформите си. Окръг Колумбия и осем други щата подадоха във вторник отделни искове срещу Meta с повечето от същите твърдения.

В жалбата си щатите посочват, че Meta е "разработила психологически манипулативни характеристики на продукта, за да предизвика натрапчиво и продължително използване" на платформи като Instagram от страна на млади потребители. Алгоритмите на компанията са били създадени така, че да тласкат децата и тийнейджърите в "заешки дупки" с токсично и вредно съдържание, твърдят щатите, като функции като "безкрайно превъртане" и постоянни предупреждения се използват за привличане на младите потребители. Главните прокурори също така обвиниха Meta в нарушаване на федералния закон за онлайн неприкосновеност на личния живот на децата, като я обвиниха в незаконно събиране на "лични данни на най-младите си потребители" без разрешението на техните родители.

Над 30 щата съдят “Meta”, че умишлено пристрастява младежите към платформите си

Снимка с илюстративна цел: Pexels

"Meta е използвала мощни и безпрецедентни технологии, за да привлича, ангажира и в крайна сметка да пристрастява младежи и тийнейджъри", казват щатите в своя иск от 233 страници. "Нейният мотив е печалбата."

Meta заяви, че работи за осигуряване на по-безопасна среда за тийнейджърите в своите приложения и е въвела повече от 30 инструмента в подкрепа на младежите и семействата им. "Разочаровани сме, че вместо да работят продуктивно с компаниите от цялата индустрия, за да създадат ясни, подходящи за възрастта стандарти за многото приложения, които тийнейджърите използват, главните прокурори са избрали този път", се казва в изявление на компанията. Необичайно е толкова много държави да се обединят, за да съдят технологичен гигант за вреди, нанесени на потребителите. Координацията показва, че държавите дават приоритет на въпроса за децата и онлайн безопасността и обединяват правни ресурси за борба с Мета, точно както преди това са правили за дела срещу големи тютюневи и фармацевтични компании.

Законодатели от цял свят се опитват да обуздаят платформи като Instagram и TikTok в името на децата. През последните няколко години Великобритания, последвана от щати като Калифорния и Юта, прие закони, които изискват от платформите за социални медии да засилят защитата на личните данни и безопасността на непълнолетните онлайн. Законът на Юта, наред с други неща, ще изисква от приложенията на социалните медии да изключват по подразбиране известията за непълнолетни през нощта, за да се намали прекъсването на съня на децата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм