Хиляди онлайн потребители споделят интимни и порнографски снимки на ученички и млади жени. Техните телефонни номера, месторабота или училище. Канали, които осигуряват достъп дори до педофилско съдържание. Безнаказано, скрито и само за отговарящи на специални изисквания потребители, основно мъже. Euronews Bulgaria информира за това има ли как тези момичета да намерят помощ, да получат закрила или да сигнализират за случващото се.

Само за ден техният екип откри и влезе в 13 групи за порнография, в които се разменят интимни кадри на непълнолетни момичета от различни градове. Медията потърси коментар от сектор “Киберпрестъпления” в ГДБОП, но от там не успяха да осигурят събеседник. Затова са подали официално сигнал за разследването си.

Снимането в ГДБОП е забранено, но в неофициален разговор служителите са обяснили, че те са първите, които подават информация за тези групи. Но Телеграм е задънена улица за службите по целия свят. Те не съдействат на органите на реда, а от изтритата информация не остава следа. Това потвърждава и адвокат Тезгюл Лютфиева. Преди време се е борила за правата на младо момиче, чиито снимки били откраднати и разпространени именно в тези групи.

"Свърза с мен една жена, беше много притеснена и каза, че някакъв неин познат или близък по някакъв начин е хакнал неин профил във Фейсбук или облака, където се качва цялата информация от телефоните, и беше свалил доста нейни интимни и лични снимки и ги беше разпространявал по цялата система. Общо взето по този начин действат, и механизмът за защита е доста занижен, за съжаление", сподели тя.

До арестуван или дори заподозрян така и не се е стигнало. Затова мъжете в тези групи са смели да нарушават всички закони и правила. Това доказва и групата “Изнасилвания и малки”. В която достъп имат само доказани педофили и насилници, които са заснели извършено от тях престъпление.

"Имала съм случай на изнасилено детенце. За съжаление извършителят беше малолетен, бяха заснели детето и се опасявам, че по същия начин са качвали в тези канали или групи, в които се разпространява този материал порнографски", каза още адв. Лютфиева.

А за по-лесен незаконен достъп до снимки на момичета и деца, някои от потребителите в Телеграм групите предлагат и влизане в профилите на „всякакви социални мрежи“ срещу скромно заплащане.

“В много голяма част от случаите става въпрос за разбити акаунти. Разбиването на Фейсбук профилите най-често става с подмамване да отворят различни сайтове”, обяснява експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

В една от групите, предлагаща порнографско съдържание с малолетни, администраторът се представя като жена. Не са рядкост и споровете между потребителите в публичен чат. Някои изразяват недоволство срещу вида съдържание, но въпреки това членуват там.

“Нашата система не е доизкусурена за такъв вид престъпления. Обикновено жертвите не търсят помощ поради ред морални, психични задръжки какво ще кажат хората, какво ще кажат родителите му, защото това са непълнолетни деца. Моят съвет към такива лица е първо да споделят с най-близките си, за да знаят, че това, което те са извършили не е престъпление. Това, че някои разпространява техни снимки, трябва да се подаде сигнал до прокуратурата, за да може отдел киберпрестъпност да се задейства, да може да локализира къде се намират тези така наречени извършители на този тип престъпления”, съветва адв. Лютфиева.

Интересна подробност е, че след случая в Стара Загора потребителите именно на тези групи искат и участват в протестите срещу насилието над жени. И осъждат извършеното от Георги Николаев. Част от потребителите дори призовават към саморазправа с него.

Над 5000 хиляди са потребителите на група, наречена „Пътят на коприната“. Там дори свободно се продават различни видове наркотици и оръжия тип AIR SOFT.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм