Случаят с насилието над 18-годишно момиче, което е с 400 шева, повдигна много въпроси около това как законодателството защитава жертвите на домашно насилие. Съдебният лекар, изготвил експертизата на Дебора, бе временно отстранен. Започва и проверка на всички случаи на домашно насилие в Стара Загора от 2015 г. насам.

Темата коментира пред бТВ адвокатът на дъщерята на Милен Цветков. Според Надежда Ковачева има пропуски в цялата система и трябва закон и за вещите лица.

Освен това тя обясни, че съдебният лекар може накрая да излезе прав.

„Той е лекарят, който е дал тези заключения и ако е нямало налице обилна кръвозагуба, която би създала опасност за живота, вследствие на което да настъпи някакъв по-тежък момент, той не би могъл да каже друго. А изтезанието и унижението са отделни неща. Години наред юристи, журналисти работим върху това да се инкриминира изтезанието, да се направи закон за вещите лица, да се създаде Институт по съдебна медицина във всеки град“, коментира тя.

Ковачева обясни, че в последните години работи по знакови дела, в които има неверни заключения на вещи лица.

„И трябва да имаш огромно упоритост да сезираш прокуратурата, да казваш - образувайте преписка, проверете този експерт, вижте заключението му, че е невярно, не необосновано. А относно съдебната медицина у нас – тези лекари няма къде да работят, няма някаква обща сграда. Да не говорим за Институт по съдебна медицина, където и другите видове експерти да се събират“, коментира тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм