е само в Стара Загора, за съжаление, бръсненето на глави се оказва ужасяваща практика на много места в България". Този шокиращ коментар на инфлуенсърката Божидара (Дари) Овчарова пред водещата Мира Добрева показва, че проблемът с домашното насилие в страната ни няма граници. Междувременно, Районната прокуратура в Стара Загора се самосезира след клип в социалните мрежи на Очварова. В него тя разказва, че има много други случаи на остригани жени в града и това се случва от години.

Скритата реалност и цензурата

Овчарова набляга, че много са случаите, които остават невидими, извън обсега на публичния интерес. Цензурата и страхът са две силни сили, които държат този мрак в тайна: "Видях публикацията в Instagram - снимката на момчето с 400 шева и отдолу "лека телесна повреда", като отворих статията и разбрах, че вътре е имало стригане, рязане, заплахи, побой. Въобще не се изненадах. Това не се случва само в Стара Загора, но и в малките села, много често."

Жестокият порочен кръг

„Тормозът е навсякъде между нас“, заявява Овчарова. Той не се ограничава само до физическо насилие, но може да приеме и вербални и психологически форми: "Има тормоз в семейството, в училище, но никой не говори за тези неща и тъжното е, че ние трябва да стигнем до такава ужасна ситуация, която е грозна, за да стане поредното „всяко чудо за три дни“."

"В Стара Загора често се наблюдава този порочен кръг - връзка, изневяра, бръснене на глава". Тя привежда ужасяващи примери от заведения и дискотеки, които доказват, че проблемът не е ограничен само в домашните стени.

"Когато си в среда на насилници, ако не искаш да бъдеш мачкан, ти започваш да бъдеш тяхно отражение", добави тя.

Коментарът: “Тя си го е търсила, тя си го заслужава, пичът правилно е постъпил"

"Не стига страхът от мъжа, не стига страхът от това, че няма институции, ами и страхът, че ще и кажат, „еми, сама си е виновна, защо ходиш с него“, понякога няма отговор на тези въпроси, но хората не разбират".

@d.owcharowa666 Скъпи ТикТок, ако изтриеш клипа ми еднозначно показваш, че си НА СТРАНАТА НА НАСИЛНИКА! :) #400шева ♬ original sound - ????Dary T. Owcharowa????

"Всеки човек на този свят е роден от жена. Не забравяйте, че имате майки, а някой ден ще имате синове и дъщери. Господ гледа и всичко се връща. Ако изречеш едно нещо, то остава. Хората, които коментират в подкрепа на насилника, са негови съучастници", каза инфлуенсърката.

Институциите и полицията

Дари Овчарова показва с редица примери, че институциите и полицията невинаги са надеждна подкрепа за жертвите на домашно насилие: "Жените имат страх да говорят, защото, ако се обадиш в полицията, в най-добрия случай ще задържат насилника само за 72 часа, след това той отново ще е на свобода, като законът няма да му направи нищо, той ще се върне агресиран, че жената е потърсила помощ от полицията и отново ще последва поредното насилие."

Незабележимият страх и липсата на подкрепа

След толкова време домашното насилие все още остава голяма табу тема в България. Мнозина предпочитат да остават безмълвни и да не говорят за това, за което страдат. Дари Овчарова разкрива, че страхът не идва само от насилниците, но и от обществото, което може да обвинява жертвите, че заслужават това, което им се случва.

Провокацията като искра за агресията

Какво може да провокира агресията в българите? Въпросът е сложен и широкообхватен. Някои специалисти смятат, че икономическата несигурност, социалната напрегнатост и липсата на образование са едни от факторите, които създават почва за насилие. Дари Овчарова споделя своето мнение, че основната причина за напускането й на родния град е страхът. Този страх създава вътрешно напрежение и може да бъде катализатор за насилие.

"Не знам как случката с Дебора може да се нарече лека телесна повреда, но тя не е единственият случай", каза тя.

"До известна степен ме е страх да говоря открито, но тези истории трябва да бъдат чути", заключи инфлуенсърката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм