Официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия „Христо Фотев“ ще се проведе по традиция на 25 март - рождения ден на твореца. Тази година мястото е Атриумът на Свободния университет. Събитието, под патронажа на кмета Димитър Николов, ще бъде открито с впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет. 

Конкурсът за поети е акцента в програмата. А наградата за победителя е парична премия - 4000 лева, пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели и диплом от Община Бургас.

За трета година ще бъдат определени най-добрите илюстратори между ученици и студенти по стихове на Христо Фотев. Произведенията ще бъдат представени в изложба съпътстваща Националния конкурс за поезия.

На 19 март в Морското казино пък ще бъде представен още един Музикално-поетичен спектакъл, посветен на Христо Фотев. ученици от АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия - Бургас, ПГРЕ „Г. С. Раковски“, ПГЧЕ „Васил Левски“. Събитието е с конкурсна част „Рецитираме любими стихове на Фотев“. 

Най-добрите изпълнения ще бъдат отличени с награди и излъчени на видео в навечерието на рождената дата на поета.