Единствената организация в България, която се грижи за безопасността на децата и ги консултира за проблемите, които срещат в интернет, е пред затваряне. Отново става дума за Националния център за безопасен интернет. За последните няколко месеца темата е обсъждана пет пъти в предаването “Кой говори”. Центърът поддържа две телефонни линии от 16 години - гореща линия за престъпления срещу деца и консултативна линия. Издържката струва 200 хиляди лева на година. Антоанета Василева, координатор на консултативната линия за безопасен интернет, разкри повече за неприятната ситуация.

Тя сподели, че за миналата година има 23 800 сигнала на горещата линия. Те включват предимно онлайн тормоз, кражба на профили, изнудване с голи снимки и сексуален тормоз. Според нея педофилите и трафикантите не се притесняват от нищо, а възрастта на децата в онлайн пространството става все по-ниска.

“Много е важно да проявяваме интерес към това, което правят децата онлайн”.

Как да пазим децата от онлайн тормоз в дигиталното пространство

Василева разкри, че Националният център за безопасен интернет е партньор на всички големи онлайн социални мрежи и имат бърза връзка с тях, ако е необходимо да бъде свалено определено съдържание.

Тя добави, че центърът иска само частично финансиране от държавата. Василева не знае дали линните ще бъдат отворени след края на месеца.

“Затварянето на линиите ще бъде пагубно за децата,” завърши тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм