Полската армия трябва да се готви за пълномащабна война. Това заяви генерал Веслав Кукула, главнокомандващ на полските въоръжени сили. Той подчерта, че трябва да се увеличи броят на военнослужещите по границата си с Русия и Беларус. Отношенията на Полша с Москва и нейния съюзник Минск рязко се влошиха, след старта на войната в Украйна.

"Днес трябва да подготвим силите си за пълномащабен конфликт, а не за конфликт от асиметричен тип", заяви на пресконференция генерал Кукула.

Заместник-министърът на отбраната на Полша Павел Бейда от своя страна заяви, че от август броят на военнослужещите, охраняващи източната граница на Полша, ще бъде увеличен на 8000 души от сегашните 6000, като допълнителен отряд от 9000 души може да бъде включен в рамките на 48 часа.

През май Полша обяви подробности за "Източен щит" - програма на стойност 2,5 млрд. долара за укрепване на защитните съоръжения по границата с Беларус и Русия, която Варшава планира да завърши до 2028 г.

Границата с Беларус е огнище на напрежение, откакто мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 г., след като Беларус отвори туристически агенции в Близкия изток, предлагащи нов неофициален маршрут към Европа - ход, който според Европейския съюз има за цел да създаде криза.

В отговор на руската инвазия в Украйна Варшава увеличи разходите си за отбрана до повече от 4% от БВП тази година. Генерал Кукула заяви също така, че настоящият висок интерес от страна на поляците да се присъединят към армията поставя дилемата дали да се приемат повече новобранци от предвиденото в бюджета за сметка на закупуването на военно оборудване, особено като се има предвид, че според него интересът се очаква да започне да намалява рязко от 2027 г. нататък.

В края на миналата година числеността на въоръжените сили е около 190 000 души, включително сухопътни, военновъздушни, военноморски, специални сили и сили за териториална отбрана. Полша планира да увеличи броя на военнослужещите до 300 000 в рамките на няколко години.