Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска повече оръжия и правомощия, които да му позволяват да разполага с тях по руски военни обекти дълбоко в територията на Русия. Той призова САЩ да вдигнат ограниченията за използване на американски оръжия за нанасяне на удари по-специално срещу летища в Русия.

Призивът държавният глава направи по време втория ден от срещата на върха на страните от НАТО във Вашингтон. Лидерите на 32-те членки дебатират в американската столица, като фокус е именно помощта за Украйна.

Зеленски отдаде дължимото на американските ракети и разрешението да ги изстрелва през границата с Русия. Според държавния глава, те са помогнали на силите му да задържат атаката срещу град Харков, спирайки руската офанзива тази пролет.

Зеленски призова да бъдат отменени и други ограничения спрямо употребата на западни оръжия, така че Украйна да може да обстрелва руски военни бази на стотици километри навътре в територията на противника. Целта е да се унищожават самолети, които изстрелват оръжия и пускат бомби, които са разположени умишлено далеч от границата.

С повече американска помощ, каза той, Украйна може да продължи да нанася удари срещу руски цели в Крим и да помогне за "изтласкването на окупаторите" от южната част на страната.

Преди старта на форума анализатори задаваха въпроса в какво настроение ще пристигне Зеленски в САЩ, пише Ню Йорк Таймс. Изданието припомня, че миналата година той отлетя за срещата на върха на НАТО в Литва, след като публикува гневен пост в социалните мрежи, в който критикува членовете на Алианса, че не са предложили график за присъединяването на Украйна към НАТО, което предизвика оплаквания от страна на администрацията на Байдън и други съюзници.

Тази година нямаше признаци на гняв. Президентът похвали Съединените щати за ранната им подкрепа във войната и се противопостави на онези, които са започнали да мислят, че "е по-добре да се отлага, отколкото да се действа".

"Америка не се плаши от приятелите си, каза той.  - Америка е тази, която пази свободата."

Въпреки това обаче, украинецът разкритикува Съединените щати, Европа и руския президент Владимир Путин, че са разсеяни от предстоящите президентски избори в САЩ, вместо да обърнат внимание на срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО. Той подчерта, че е време да се действа сега.

Очаквано, президентът спомена и руския ракетен удар по детска болница в понеделник, при който загинаха десетки хора, като беше категоричен, че това не е било грешка. "Русия винаги знае къде попадат ракетите ѝ", каза той. И повтори: "Винаги."

Относно предстоящите избори в САЩ през ноемри, Зеленски прогнозира, че независимо кой ще бъде избран - Байдън или Тръмп,  "Путин ще го намрази".