Служебният премиер Димитър Главчев заяви в разговор с американския президент Джо Байдън, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО. Това се случи по време на отбелязването на 75-годишнината от създаването на Алианса. 

Американският президент на свой ред високо оцени ролята на страната ни на Източния фланг на Алианса.

"Путин иска и няма да се задоволи с по-малко от следното: той иска да подчини напълно Украйна; да сложи край на демокрацията в тази страна; да унищожи културата ѝ и да я изтрие от картата на света. А ние знаем, че Путин няма да спре дотам. Но бъдете сигурни - Украйна може и ще го спре", коментира американският президент.

Байдън съобщи и, че в следващите месеци държави от НАТО ще изпратят системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

По-рано Главчев посочи, че позицията на България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон е ясна и няма да излиза извън решенията на Народното събрание, както и да се изпращат войници в Украйна. 

Той повтори, че намерението на България да предостави на Киев 80 милиона евро е политическо решение и уточни, че тази сума може да бъде променена, но може и да не бъде отпусната. 

Главчев води българската делегация, след като президентът Румен Радев отказа да присъства на срещата, несъгласен с политиките на българското правителство за подкрепа на Украйна.

На срещата на върха на НАТО присъства и украинският президент Володимир Зеленски. Ден по-рано той самият потвърди, че ще поиска още оръжия за отбрана.