Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна лидерите на НАТО във Вашингтон, предаде BBC. При откриването на срещата на върха той обяви военния съюз за "по-мощен от всякога", тъй като е изправен пред ключов момент заради войната между Русия и Украйна.

По думите на Байдън САЩ и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът".

"Войната ще приключи, като Украйна ще остане свободна и независима страна", заяви Байдън и добави, че Русия няма да надделее, а  Украйна ще го направи.

Междувременно демократите в Конгреса се срещнаха на четири очи, за да обсъдят лидерството на Байдън в партията след многократните призиви да се оттгели от президентските избори в САЩ, заради слабото му представяне на телелвизионния дебат срещу най-големия му опонент - Доналд Тръмп. 

Лидерите на 32-те страни членки се събраха в столицата на САЩ за срещата на върха. Към тях се присъедини и новият премиер на Обединеното кралство Киър Стармър. Преди да замине за Вашингтон той заяви, че е доволен да потвърди и затвърди силната подкрепа на лейбъристите, непоколебимата подкрепа за НАТО.

Пътуването до НАТО е "с цел да застанем заедно с нашите съюзници, да обсъдим на практика как да предоставим допълнителна подкрепа на Украйна и да изпратим много, много ясно послание на Путин, че ще се противопоставим на руската агресия, където и да е по света", каза той.

Американският президент връчи на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Президентския медал на свободата - най-високото гражданско отличие на Америка.

Байдън похвали "спокойния темперамент" на Столтенберг и го определи като "човек на честта и интелектуалната дисциплина", а също като "отличен дипломат".