Още едни кадри от видеозаснемането в изборната нощ разкриват изборни нарушения. Този път проблемите са oт секция в село Габровница, Монтанско, съобщава “Дневник”. Във въпросната секция се е гласувало за кмет на Габровница, но и за кмет на Монтана и общински съвет в областния град.

На кадри, публикувани от “Дневник”, се вижда как един от кандидатите за кмет на селото - Валентин Цонов от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" - сам брои бюлетините за себе си, които са точно 16. Вижда се как той брои 16 бюлетини. След това бюлетините се броят още веднъж, излиза същата бройка и в протокола е записано същото число.

Друг кандидат за кмет на селото - Рангел Иванов от Партия на Зелените, който е и избран на първи тур, зад кадър разказва как сам е преброил бюлетините зад себе си. На записа се чува и как Рангел Иванов смята, че бюлетините за него са достатъчни той да бъде избран за кмет на селото. Вижда се и как при броенето присъства също настоящият кмет Борис Цветков.

Чува се и диалог как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет: "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправим нещо?" Друг глас пита: "68 и 26 - за кой ще го пишеш?" ( 26 е номера на "Партия на Зелените", а 68 е Местна коалиция "СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС"). Чува се отговор: "Разделяш ги на две. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една".

При броенето и отчитането на преференциите в бюлетините за общински съветници зад кадър се чуват инструкции: "На Злати да не остане празна бюлетина". Вижда се как жена отбелязва с химикалка нещо на бюлетините за общински съветници и глас, който казва: "Дай да отбележим и преференции - на 120, на 104, на 111" и отговор: "Абе, за всичките, де, но трябва да дойде някой да ми помага".

Лилия Славчова, член на комисията, коментира пред bTV: "За преференция не съм видяла да се дописва и за манипулация, но за броенето на кметските специално, когато започнаха да броят на другия кандидат - аз стоях до момчето, което ги броеше, и кандидат-кметът се развика по мен, което може и да се види".

Районната прокуратура в Монтана вече е разпоредила проверка на данни за извършено престъпление срещу политическите права на гражданите. Очакват се разпити на всички членове на избирателната секция, както и на всички, за които полицията установи, че са присъствали по време на броенето.

Припомняме, че двама членове на избирателната комисия във врачанското село Малорад са арестувани, след като във вторник в интернет бяха разпространени кадри от видеонаблюдението в изборната секция в селото. На тях се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

В други кадри пък се вижда, че в изборната секция на 9-а Френска гимназия, която ссе намира в центъра на София, 120 гласа за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев отиват в полза на неговия опонент за кметското място, кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм