На два последователни протеста излизат близките и приятелите на жестоко убития преди 7 месеца в Цалапица 24 – годишен Димитър Малинов.

Първият протест ще се проведе днес от 16 часа в центъра на селото, а вторият ще е утре от 10 часа в Пловдив, където ще се гледа съдебното заседанието срещу обвинените в укривателство на сочения за убиец – близнаците Борислав и Валентин Динкови.

Майката на убития младеж за пореден път призова за справедливост и възмездие. Тя и близките на Димитър настояват за по – бърза екстрадиция от Дания на Рангел Бизюрев, който е обвинен за тежкото престъпление.

На последното съдебно заседание по делото стана ясно, че на 19 януари тази година градски съд в Кралство Дания е допуснал предаването на българската страна на Бизюрев. Решението на датските магистрати и е било обжалвано пред по-висша съдебна инстанция. Очаква се българските власти да бъдат уведомени за окончателното решение на скандинавската държава. Именно заради невъзможността да бъде разпитан, съдът в Пловдив насрочи нова дата за процеса. Очаква се обаче делото утре да тръгне.

Докато сочения за убиец беше обявен за издирване, а за ареста му беше издадена европейска заповед, той беше задържан в провинциално градче в Кралство Дания, където е работил като мияч на стъкла. Според разследващите Рангел Бизюрев е пребивавал в няколко държави по време на укриването си. Той успя да напусне България почти веднага след убийството.