На 7 октомври (събота) Бургас ще има възможност да почете Маестрото. Журналистът и продуцент Георги Тошев ще представи книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот“ и филма "Ламбо от София" от 16 часа в зала "Ахело" на Гранд хотел и СПА Приморец.

Събитието е част от VI Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, който знаковият бургаски хотел организира. Входът е свободен и всички са добре дошли, до запълване капацитета на залата.

Книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ е създадена специално за 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор. Тя е на 9 декември 2022, като изданието с логото на „Книгомания“ излиза 3 дни по-рано – на 6 декември 2022. За съставянето му, подкрепа на Георги Тошев оказват Българската национална филмотека и Държавна агенция „Архиви“.  

Журналистът и продуцент разчита и на личната документация, която Маестрото му завещава. На страниците читателите ще открият и непубликувани снимки, както и спомени на хората около Ламбо, останали извън светлината на прожекторите.

„Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам… „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра… Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване“ – казва Георги Тошев за изданието. 

Гостите на срещата в памет на Маестрото в Бургас, ще имат възможност да гледат и лентата "Ламбо от София". Тя също е създадена по случай 80-годишнината на големия актьор и е част от поредицата "НепознатиТЕ". Фокус е столицата, където Маестрото снима филмите си и прекарва време със своите близки. Пред камерата застават Цветана Манева, Ирена Рейнова, и за първи път човекът, който се грижи за Стефан Данаилов - Михаил Портарски. "Изненадах се как един човек за всичките разочарования и предателства до края на живота си е помагал на другите. И това е отвъд таланта на актьора“, казва Георги Тошев.

Заповядайте да се потопите в спомена за Стефан Данаилов – любимия на поколения български актьор и преподавател, който вечно ще бъде символ на изключителен талант и човек, докоснал безброй хора с неповторимата си харизма и човечност. Георги Тошев ще ви очаква на 7 октомври 2023 г. (събота) от 16 ч. в зала „Ахело“ на символа на гостоприемството на Бургас – Гранд хотел и СПА Приморец. Литературната премиера и прожекцията са част от афиша на VI Порт Прим Арт Фест. Вход – свободен