Александра Дичева и Мила Михова работят над половин година върху организацията на спектакъла "Маргинали". Въпреки времеемкият процес двете пианиски успяват да споделят и реализират творческата си визия. Ето част от вдъхновението, подтикнало творците към действие:

Маргинал - периферен, изхвърлен, на границата. Маргинален човек - който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми и ценности. Терминът идва от латинското marginalis и означава страничен текст, написан в полето на книгата, който съпътства основния текст.

Музикална история еп. 11: “Donna” на Ritchie Valens

В контекста на музикалната програма, маргиналиите са 24 кратки пиеси без общо драматургично развитие и наратив. Всяка маргиналия въплъщава различно гранично състояние (първична агресия, медитативна съзерцателност, непоклатима решителност, остър сарказъм и др.).

Александра Дичева и Мила Михова

Нина Николина с новия си албум “Jazz & Traditions vol.2“

В маргиналиите липсва кулминационна точка, те са като своеобразен прелюд към сонатата. Нейната по-крупна форма, бидейки една от най-устойчивите музикални форми въобще, контрастира на минималистичните кратки маргиналии. В сонатната форма музиката на Яан Раатс има пространството да претърпи развитие и да акумулира енергия, за да достигне до своя катарзис в последната част, която е и връхната точка в програмата: споделят създателите в страницата на събитието.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм