Кой е Johnny Cash (Джони Кеш)? Не е възможно да се опише с няколко думи. Определят го като кънтри певец, но не е само това. Определят го и като актьор, но и това е малко за него. Това е една изключително колоритна личност за своето време. Показателно за успеха му е, че съумява да продаде над деветдесет милиона свои записи в кариерата си. Даже през 1969 година, сред пика на „Бийтълс“, неговите албуми надхвърлят по продажби техните, което си е цяло чудо.

Музикална история еп. 18: „Unforgettable” на Nat King Cole

„Ring Of Fire“ е написана през 1962 година от тогавашната приятелка и бъдеща, втора поред, съпруга на Джони – June Carter (Джун Картър), и от китариста и автор на песни Merle Kilgore (Мърл Килгор). Не се знае как се ражда идеята за текста, но на някои места се твърди, че Джун Картър е вдъхновена от фразата „Любовта е като горящ огнен пръстен“, която видяла подчертана в книга с поезия от елизабетинската епоха, подарена от неин чичо, който също се е занимавал с писане на песни. В кънтри музиката в много случаи има такива предшественици роднини, допринесли за насоката на музикантите. Според списание „Rolling Stone“ Джун пише песента, докато шофира в една късна нощ, мислейки за трудните си отношения с Джони, който по това време има проблеми с алкохола и наркотиците. Тя е силно обезпокоена от дивашките му маниери и че въпреки това не може да му устои. Заради същите тези проблеми само две години по-късно той причинява голям пожар, който унищожава стотици акри горски масиви в Калифорния. Тогава той едва успява да се спаси, а избягва и тежка присъда. Няколко пъти след това е арестуван и затварян за по една нощ за притежание на леки наркотици. Джони живее известно време и с друг човек, който има проблеми с дрогата - кънтри музикантът Waylon Jennings (Уейлън Дженингс). В предишен епизод разказахме за него и как той предрича катастрофата на самолета, причинила смъртта на Buddy Holly (Бъди Холи) и други музиканти. Джун казва на Джони, че ще се ожени за него, ако той се изчисти от всякакви наркотици. Джони временно ги спира и те се венчават, след като той й предлага брак на свой концерт в Онтарио. Но после пак се връща към тях. Джони многократно опитва да откаже наркотиците, но все не се получава. Джун е до него и му помага, придружавайки го в няколко клиники за наркозависими. От нея той има единствения си син, Джон Картър Кеш, който обаче също става клиент на тези лечебни заведения.

Музикална история еп. 17: „Stand By Me“ на Ben E. King

За пръв път „Ring Of Fire“ е изпълнена през 1962 година от Anita Carter (Анита Картър), която е сестра на Джун. Първото й заглавие е „Love’s Ring Of Fire“ и тя е включена в нейния албум „Folk Songs Old And New“, издаден от „Mercury Records“. Джони, който по онова време е гадже на Джун, чува песента. Дни след това той сънува, че в нея има звук от характерните за мариачи стила мексикански тромпети. Така в главата му се ражда идеята за неговата версия. Само година по-рано мексиканската музика и конкретния инструмент, който Джони си е представял, се чува в доста често пусканата по радиостанциите „The Lonely Bull“ на Herb Alpert (Хърб Алпърт). Кеш си казва, че ще изчака шест месеца, за да види дали „Love’s Ring Of Fire“ ще стане хит, и ако не стане, той ще я направи за себе си. Тя наистина няма успех и Джони се захваща с нея. За пръв път в своята музика Кеш ще добави тромпети. Това толкова му се харесва, че той го повтаря и в един от следващите си хитове „It Ain’t Me, Babe“ от 1964 година.

Беквокали на Джони в „Ring Of Fire“ са сестрите Джун и Анита, а също и тяхната майка и популярна кънтри певица Maybelle Carter (Мейбъл Картър). Кеш не запазва съвсем текста на Анита, а поразмества строфите в него.

Музикална история еп. 16: „If I Had A Hammer“

„Ring Of Fire“ е записана от Кеш на 25 март, в присъствието на легендарния кънтри продуцент Don Law (Дон Лоу), който е съпродуцент на песента, заедно с Джони. Никъде не се откриват музикантите, участвали в записа, но по всяка вероятност я правят заедно с неговата група „The Tennessee Three“, състояща се от китариста Luther Perkins (Лутър Пъркинс), басиста Marshall Grant (Маршъл Грант) и барабаниста W. S. Holland (У. С. Холанд), подкрепени от двамата тромпетисти Karl Garvin (Карл Гарвин) и Bill McElhiney (Бил МакЕлхини). Пъркинс е човекът, който прокарва известния за Кеш стил, наричан „boom-chicka-boom“. При него китарата определя цялостния ритъм, подчинявайки и останалите инструменти. Същата конструкция е ползвана и за други хитове на Кеш като „I Walk The Line“ и „Folsom Prison Blues“. За съжаление, Пъркинс губи живота си при пожар в дома му през 1968 година, като за причина се смята запалена цигара в леглото му.

Датата на издаването на „Ring Of Fire“ е 19 април 1963 година. Интересното е, че първата жена на Джони, Вивиан, отрича Джун, втората му съпруга, да има принос в написването на песента. Даже по-късно, в своята автобиография, тя разказва, че веднъж, докато си работел в градината, Джони й споделил как написал тази песен, докато били с Мърл Килгор на риболов. Направил я е най-вече сам, но нямало да претендира за авторство. Щял да впише Джун като съавтор, защото тя имала нужда от пари. След като сервира тази история, съпругата допълва злостно, че явно тогава той е бил пиян и е написал песента просто за някаква жена, която му е взела ума. Даже, ако ползваме нейните думи, тя казва, че я е написал за определена част от тялото й, визирайки именно нея с определението за огнения пръстен. Можем само да се досещаме за коя деликатна част говори дамата. Джони си е бил доста палав и жена му се възползва от тази негова слабост. Тя казва още, че обясненията на Джун за това как написала песента според нея били объркани и направо лъжливи. Дали разказаната от Вивиан история е истина, или е плод на женска злоба, не става ясно. Но така или иначе Джони променя и текста, и музиката на първоначалната песен, така че може да се каже, че има важен принос в авторството и на двете. А и по това време Вивиан отглежда четирите им дъщери сама, докато Джони пътува къде ли не, приема амфетамини и се занимава с други жени, така че нормално е да му се ядосва. В защита на Джун ще кажем, че тя и Мърл Килгор живеят в две съседни къщи в Нешвил и често обичат да работят заедно. Пак в нейна защита ще кажем отново, че първата изпълнителка на песента е жена, така че асоциациите с части от тялото са по-скоро преувеличени. Просто по онова време Джони и Джун имат скрита, но страстна връзка, и въображението на съпругата, която впрочем е наполовина италианка, е настървено от ревност.

Музикална история еп. 15: „Tequila“ на „The Champs“

Малко след излизането си, песента се задържа седем седмици под номер едно в най-голямата кънтри класация в САЩ. Това дава повод на Джони да озаглави шестнадесетия си поред албум от 1963 година „Ring Of Fire: The Best Of Johnny Cash“. В първото издание на класацията за кънтри албуми той се класира на челно място и голяма част от успеха му се дължи на „Ring Of Fire“, тъй като останалите песни вътре са сингли, излизали между 1959 и 1963 година.

През 2004 година, малко след като Джони умира, предлагат на Мърл Килгор, съавтора на „Ring Of Fire“, тя да се ползва в реклама на крем против хемороиди. Той го счита за забавно и приема, но наследниците на Джун Картър са несъгласни. Оттогава насетне Килгор често се шегува, че песента е направена най-вече с такава цел - да рекламира подобни продукти. Асоциацията е, че „огнен пръстен“ е израз, съизмерим с усещането за парене при някои венерически болести. Известно е, че в свои концерти Джони се е шегувал пред публиката на тази тема. Самият Килгор, който по-рано е кум на сватбата на Джони и Джун, добива смелост за подобни изказвания чак след смъртта им. Децата на Джони са поразени от грубостта му.

Очаквано песента има доста версии. Най-известният неин кавър е от 1969 година на Eric Burdon (Ерик Бърдън) и „The Animals“. Популярен е и този на Alan Jackson (Алън Джаксън) от 2010 година. Самият Кеш прави своя втора версия на парчето през 1988 година.

Музикална история еп. 13: „Johnny B. Goode“ на Chuck Berry

Очаквано списание „Rolling Stone“ включва „Ring Of Fire“ в 500-те най-велики песни на всички времена, като там тя е под номер 87. „Country Music Television“ пък я обявява за четвъртата най-велика кънтри песен на всички времена. Любопитно е, че на прочутия голям фестивал в Уудсток през 1969 година Джони Кеш не изпява „Ring Of Fire“, но вместо него я пее друг популярен кънтри певец - Joe McDonald (Джо Макдоналд).

Джони Кеш и неговата втора съпруга Джун, за която се жени само четири години след написването на песента, умират един след друг през 2003 година, в разстояние на четири месеца. Техните деца и до днес говорят, че песента носи послание за любовта и нейната способност да променя хората. Кеш има много музика и преди, и след „Ring Of Fire“, но тази песен остава най-големия му хит.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм