В навечерието на светлия празник 24 май във Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“, база Смолян подредиха мини музейна експозиция „Звукотехниката – вчера, днес, утре“. 

„Идеята за такава изложба дойде от ас. инж. Димитър Недев по време на съвет на  катедра „Електроенергетика и комуникации““, сподели доц. д-р Слави Любомиров, заместник-декан на факултета. „По време на учебния процес със студентите разработваме редица съвременни  устройства. Учим, докато правим. Решихме, че ще им е интересно те да познават и по-стари, ретро устройства, на които техните баби, дядовци и родители са слушали музика.“, добави той.

Ас. инж. Димитър Недев и инж. Кирил Киранов се заемат да осъществяват идеята. Устройствата са получени чрез дарения от тях или от частни лица, в това число студенти от Факултета. Реставрирането им е осъществено с лични средства. 

„Най-старият модел техника в изложбата е от далечната 1956, а „най-младият“ – от средата на 80-те години на миналия век.“, разказва ас. инж. Недев. „Отличителното в нашата изложба е, че има експонат, който е разработка, направена от студенти към нашата катедра под мое ръководство. Старателно те реставрираха тунер в УКВ обхват и усилвател. Тъй като в разработката има вложени съвременни електронни елементи, това беше пример за студентите как може да се вдъхне нов живот на ретро техника със съвременна апаратура“, допълни той. И изказа благодарност към дарителите: Росен Мутафов, Петко Фидански, Райчо Митев, Марко Марков, Лазар Митковски и Христо Христов.

Експозицията е подредена във фоайето на сградата на Физико-технологичния факултет в гр. Смолян и ще остане до края на м. юни.