С плакати „Инфлацията расте - доходите не!“ и „Стига вече работещи бедни!“, служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) в Пловдив излязоха на едночасов предупредителен протест пред сградата на институцията с искания за увеличение на заплатите с 30% със задна дата. Те са готови да преминат и към ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени.

====================================

Статутът на землището на село Горнослав, за което има заявено инвестиционно намерение за проучване на неметални полезни изкопаеми от фирма „Запрянови“, е променен от публична държавна собственост в частна, научи Дарик. Процедурата е станала през декември, 2022 година, след промени на границите на имота, става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Иван Шишков на питане на депутата от ДБ Владислав Панев. В отговора си министър Шишков обяснява, че тази промяна е законна и е станала с одобрение на горскостопанския план от Изпълнителната агенция по горите. Според юристи и природозащитници обаче, това правомощие принадлежи на Министерския съвет. Освен това, с промяната на собствеността се освобождава пътят за изграждане на бъдещата кариера, считат още запознати по казуса. Случаят е изключително заплетен и се усложнява, коментират още пред Дарик юристи. „Съдбата на концесията в Горнослав е от изключителна важност, защото това ще бъде съдбата на всички бъдещи кариери“, казват жителите на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Стоево, Добростан, Орешец, Леново, Мулдава и Тополово. "Трябва ли да гоним младите хора, избрали чистия въздух тук, заради нечии фирмени интереси? Време е възстановяването на природата да стане правно обвързващо", категорични са живеещите в района.

========================================

Надраскаха с червена боя централата на Градския съвет на БСП - Пловдив. В позиция във Фейсбук пловдивските социалисти реагираха остро по повод вандалския акт. "В демократичната общност правото на мнение е на първо място, но как се нарича деяние на личност, чрез което се руши чужда собственост и то сграда, която има културна стойност за най-стария жив град в Европа", се казва в текста. От столетницата допълват още, че на една от най-светлите дати за България и гордост за всеки българин – 24 май, за пореден път стават свидетели на вандалски действия срещу сградата на социалистическата партия в града на тепетата. От БСП-Пловдив са подали сигнал до компетентните органи.

=======================================

Пазарджишкият педагогически съветник Тодор Тодоров, за когото негови колеги събираха пари за лечение, е претърпял успешна бъбречна трансплантация в турска клиника и вече се възстановява. Добрата новина съобщи неговата сестра Весела Тодорова, която е станала донор на брат си и също се чувства добре след интервенцията. Жената благодари на всички, чрез които човекът получи шанс точно на 24 май. В посланието си Весела разказва за трудностите, през които са преминали с брат ѝ. Средствата бяха събрани за броени дни. "Върнахте вярата ми в доброто!", гласи емоционалният постна Весела Тодорова във Фейсбук.

=========================================

Музейна експозиция „Звукотехниката – вчера, днес, утре“ подредиха във Физико-технологичния фукултет в Смолян. Най-старият модел в изложбата е от далечната 1956, а „най-младият“ – от средата на 80-те години на миналия век. Идеята за експозицията е на инж. Димитър Недев и инж. Кирил Киранов, които са успели да съберат чрез частни дарения различни експонати, а реставрирането им е осъществено с лични средства и с помощта на студентите. „По време на учебния процес разработваме редица съвременни  устройства. Учим, докато правим. Решихме, че ще е интересно младежите да познават и по-стари апарати, на които техните баби, дядовци и родители са слушали музика“, сподели доц. д-р Слави Любомиров, заместник-декан на факултета. Експозицията е подредена във фоайето на сградата на Физико-технологичния факултет в Смолян и може да се види до края на юни.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев