Два изключително важни юбилея отбелязва Медицинският университет в Пловдив през тази година. Висшето учебно заведение чества 80 години  от създаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в Пловдив, което е първо приемник на днешния Медицински колеж, и 50 години от създаването на сградата на Медицинския колеж.

Сградата е проектирана специално за медицинско училище през 1969 г. и отваря врати през 1972 г. Тя се състои от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, защото възложителите са настоявали да има голям двор с тревна площ. Днес всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен, защото с всички свои съоръжения и сгради Колежът напълно отговаря на стандартите на един съвременен европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база,“ разказа директорът на Медицинския колеж доц. Мария Божкова.

Като част от благотворителните инициативи по повод празника, в двора на Колежа беше поставено Сърце за събиране на капачки, част от инициативата „Капачки за бъдеще“, а с дарените от  преподаватели, студенти и служители на МУ средства, беше изградена чешма в двора на колежа.

С богата тържествена програма се проведе честването на двата юбилея. Празникът споделиха преподаватели и студенти, официални гости, академичното ръководство на Университета, дългогодишни ръководители на Колежа и Катедрата по сестрински грижи, директори на болници, главни медицински сестри, специалисти по здравни грижи, възпитаници и  приятели на Медицински колеж и на Катедрата по сестрински грижи.

Бяха връчени плакети за дългогодишна дейност и принос за развитието и утвърждаването на специалността.

Тържественото честване приключи с дефиле на тема „Еволюция  на сестринската униформа“, представено от студенти от Катедрата по сестрински грижи.

Тематичната изложба на „Музея на Медицината“ допълни празничната атмосфера.

Още за историята на сградата на Медицински колеж и за сестринството, чуйте в предаването "Знание с бъдеще" на Дарик радио от доц. Даниела Танева – ръководител на Катедрата по сестрински грижи, и доц. Мария Божкова – директор на Медицинския колеж.