И.ф. главеният прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста, докато тече разследването по казуса с Нотариуса и Еврото. За това призова в ефира на Дарик и предаването "Кой Говори" депутатът от ПП-ДБ и председател на временната парламентарна комисия за проучване на фактите около мрежите за влияние в съдебната власт Никола Минчев.

"Получава се ситуация, в която начело на институцията, която разследва, стои човек, който е обект на разследване", посочи Минчев.

Соред него е редно депутатите да поканят на изслушване ръководствата на ГДБОП, КПКОНПИ, ВСС, Инспектората към ВСС, ръководствата на СГП, САП, както и манекенката Ивайла Бакалова и съпруга й Веселин Денков.

По думите на Минчев комисията ще се интересува и от връзката на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с кръга около ресторант "Осемте джуджета".

"Политическите зависимости са в генезиса на скандала с Нотариуса", коментира пред Дарик и съдията, който е и бивш член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев.

По думите му компроматните атаки, с които боравят кръговете за влияние в съдебната система, се прилагат от години. Той припомни няколко популярни случая от последното десетилетие, при които чрез медийни публикации са атакувани различни магистрати.

“Начинът, по който е действала групата на Божанов, много напомня атаките, които се организираха през 2014 г. от новосъздаденото сдружение “План Б”, оглавено от Любена Павлова (бел. ред. бившата жена на Петьо Петров-Пепи Еврото). Спомняте си същите тези мафиотски кодове. Шестте агнешки главички - броят на членовете на ВСС, които настоявахме да се разследва случая “ЦУМгейт”, в който беше замесен тогавашният главен прокурор Цацаров”, коментира Калпакчиев.

Той посочи, че има индикации да се предполага, че в цитирания период, двете групи около Еврото и Нотариуса са имали “територии” и са си сътрудничили, а не са си пречили.

“В този период получавах множество писма, е-мейли с подобни софистицирани заплахи, които целяха психическо сломяване. Механизмът е същият. Имам убеждение, че групата, която действаше срещу съдия Цариградска, е същата, която тогава действа срещу нас. Тя беше в защита на главния прокурор Цацаров, по-късно в защита на главния прокурор Гешев”, посочи съдия Калпакчиев.

По думите му той и още няколко души от тогавашния състав на Висшия съдебен съвет са получавали сигнали да млъкнат по всевъзможни начини. “Тези схеми не биха били възможни, ако Висшите съдебни съвети не се конструираха, по начина, по който това се случваше до момента, чрез пряко участие на политически и криминално икономически фактори”, заяви Калпакчиев и допълни, че “мрежите придобиват увереност да действат безнаказано, когато имат тази защита от най-високо ниво”.

Според правния експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов повече от очевидно е, че прокуратурата няма да проведе успешно разследването на мрежата за контрол в съдебната система, а резултатът, който ще произведе няма как да бъде ползван с легитимност “при това изключително притеснително състояние на прокуратурата”.

"Има основателни съмнения за въвличането на целия Софийски апелативен район в тези мрежи", посочи още юристът.

Янкулов обърна внимание и на промените в Конституцията, които засягат прокуратурата. “По-добрият вариант би бил специално главният прокурор да се избира не от Висшия прокурорски съвет, а от един запазен общ Висш съдебен съвет, с участието на Съдийската колегия, защото би дал по-висока представителност и би туширал тези проблеми, които сега ще съществуват”. Янкулов отрече с него да са водени разговори за поста на главен прокурор. Твърдението, че Янкулов е готвен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов за главен прокурор, направи през изминалата седмица лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски.
 

Вижте целия разговор тук:

Част 2:

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм