Шест Адвокатски колегии се възмутиха в позиция, разпратена до медиите, от „пълното насрещно бездействие“ на прокуратурата по казуса със заплашваната съдия от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска и изразиха „публичното си възмущение и нетърпимост“ срещу действието на кръговете около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Петьо Еврото.

Позицията е подписана от Адвокатските колегии във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян. През 2020 г. съдия Цариградска подаде сигнал до Висшия съдебен, че е заплашвана от Нотариуса заради дело, по което е в спор с бившата си съпруга. Тогава й е назначена охрана с решение на министъра на правосъдието. Преди дни съдията коментира по bTV, че въпреки изразходвания огромен държавен ресурс за осигуряване на нейната сигурност тогава, нито МВР, нито прокуратурата са предприели действия за разследване на посегателствата спрямо нея.

Преди ден пък в ефира на Нова тв тя заяви, че е предупредена чрез обща познат от името на Веселин Иванов – директор на пресцентъра на Върховна касационна прокуратура, „да се кротне“. Веселин Иванов отрича обвиненията. „За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да й бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото“, посочват адвокатите в позицията си в подкрепа на съдия Цариградска.

Като абсурдни те определят и данните, че „висши представители и ръководители на органите на прокуратурата са се сраснали с и подкрепят престъпността и в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове“.

В позицията адвокатите изразяват и притеснението си към наложилата се порочна практика на „определени жълти медии да изфабрикуват различни клеветнически материали с цел да се упражнява под различна форма натиск над съдии, прокурори, адвокати, политици и други публични лица“.

Настояват публичните разкрития за съществуващи сфери на влияние в прокуратурата и съда и използването им за користни цели да бъдат „изобличени незабавно и участниците в тях подведени под наказателна отговорност“, за да се прекъсне „това уродливо състояние“.

Апелират и за назначаване на охрана на съдия Цариградска и призовават цялата юридическа общност да не стои безучастна, всички правоохранителни органи да пресекат със законни средства всички заплахи за сигурността на съдийката и другите магистрати в нейното положение, както и органите на прокуратурата да започнат незабавно, бързо и безпристрастно разследване на изложените данни и обстоятелства.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм