От ГДБОП не е изтекла информация във връзка със сигнали, свързани с Нотариуса, заяви пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов по повод обвинения от страна на депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Калин Стоянов допълни, че Рашков лично го е поканил да стане директор на ГДБОП. По думите на силовия министър кръгът от служители, които са работили по случая с Нотариуса е бил изключително стеснен. Стоянов заяви, че ГДБОП под негово ръководство е била единствената структура, която е събрала данни на база на които са образувани досъдебни производства срещу Мартин Божанов.

На въпрос дали Божанов е бил сътрудник на МВР, Стоянов отговори, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство.

Припомняме, че соченият за дилър на влияние в съдебната система Мартин Божанов беше убит в края на януари в София, а след смъртта му МВР и прокуратурата съобщиха, че той е разследван за имотни измами и оказване на натиск над магистрати по граждански и наказателни дела. Информация за него в базата данни на прокуратурата датира от 2004 г., откогато са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

Името на Мартин Божанов Нотариуса се появи в разследването Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бърз контрол" от 2021 г. В него журналистът Николай Стайков разказва за дейността на Нотариуса и връзките му с действащи магистрати.

По време на среднощен обиск в началото на февруари, вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. "Гео Милев", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил ограничен със специални магнитни карти.

Междувременно стана ясно, че са установени множество откази за образуване на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени основно от прокурори от Софийската районна прокуратура (СРП). Ръководството на СРП подаде оставки, а Висшият съдебен съвет се зае да проверява случая, паралелно с парламентарна анкетна комисия.

След разстрела на съмнителния бизнесмен от държавното обвинение обясниха, че се канели до дни да му повдигнат обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплаха над магистрати. Убийството обаче ги възпрепятствало.

Правосъдният министър Атанас Славов призова институциите да стигнат до върховете на схемата. "Решимостта ще бъде установена на база внесените обвинителните актове и дисциплинарни производства, случаят трябва да бъде разнищен докрай", коментира Славов и допълни, че когато станат ясни имената на магистратите, участвали в клуб "SS" ще поиска тяхното дисциплинарно наказание. "Има заведения, в което магистрати и политици не трябва да влизат", каза правосъдният министър.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм