Общото събрание на адвокатите в странат излезе с декларация относно опасността от погазване независимостта на Съдебната власт. В нея те изразяват публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата.

В декларацията се посочва, че адвокатите в България са „силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на Съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие". Те посочват, че пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa остане бeзyчacтнa, ĸoгaтo са пocтaвeни пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa съдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. „Зaтoвa пpизoвaвaмe Πpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин."

Адвокатите уточняват, че за тях звучат абсурдно свидетелски разкази, изнесени в медиите и пред парламентарна комисия за натиск и изнудване на магистрати, както и твърденията висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са се „сраснали с престъпността и да съучастват в престъпления, и в същото време компетентните органи на същата тази Прокуратура да не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове!“

Според тях, ако изнесената информация е вярна, следва да се предприеме „незабавно наказателно преследване на виновните лица, които да бъдат изправени пред независим съд и да понесат наказания с цялата строгост на закона. Странно е и пълното мълчание на и.ф. Главен прокурор по тези скандални разкрития“. Адвокатите намират като още по- обезпокоителни и твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици" и настояват парламентарната комисия да има смелост и народните представители да стигнат докрай в това разследване, за да се разплете възела на политическите зависимости и да се освободи съдебната система от политическо опекунство!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм