"Нещата в съдебната система не са, както вие ги нарекохте притеснителни или алармиращи - те са зловещи и са далеч от чистотата на сълза". Тези думи каза подалата отставка като шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова пред парламентарната комисия, създадена да проверява случая с обвързаностите около убития дилър на влияние Мартин Божанов-Нотариуса. Тя, съдията Владислава Цариградска и гръцките бизнесмени, които твръдят, че са рекетирани от хора около Нотариуса бяха изслушани от депутатите късно снощи. 

Зартова вчера обясни, че е разбрала, че на банкет, на който са присъствали нейни колеги от СРП, е бил и Божанов, но ресторантът е бил отворен и за други посетители. 

Зартова каза, че нито тя, нито заместниците й са прекратявали производства, свързани с Нотариуса. Повтори, че не го познава. Заяви и, че не е виждала и Петьо Петров-Еврото. Но уточни, че й е било предлагано да стане част от "семейството" му и тя е отказала.

"Със сигурност тази система (съдебната – бел. ред.) не е чиста като сълза. Но коридорни клюки просто са неподкрепени с конкретни доказателства“, каза още Зартова и добави, че СРП се опитала да разследва най-голямата корупционна схема в тази система. И напомни, че в делото "Осемте джуджета" не се намира в СРП, а в СГП и е прекратено.

Пред депутатите съдия Цариградска потвърди, че заплахите срещу нея продължават и след смъртта на Божанов.  "Продължавам да получавам заплахи. Заплашват ме, че ако не млъкна, ще ми изкормят гениталиите. Вие (депутатите - бел.ред.) имате деца. Преди два дни получих най-смущаващият имейл: Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпругът ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира. Кой иска аз да млъкна? Нотариуса е мъртъв от месец. Бъдете сигурни, че като хора не искате да сте на моето място", каза съдия Цариградска. И запита кой я заплашва.

"Аз все пак мога да съм сравнително спокойна за моя живот заради статута ми, но какво остава за гражданите, които са свидетели и ги привиквате тук", каза Цариградска, и допълни: "След това (изслушване – бел. ред.) трябва да се погрижите за сигурността на г-жа Зартова. В чисто човешки план аз се притеснявам за нея. Ще ѝ дам телефона си, за да ѝ предложа своята помощ, ако това е необходимо".

От комисията бяха изслушани и гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос.

"Тези прокурори направиха цирк. Те искат втори път да ни осъдят пред вас, след като не успяха с хайката на Божанов, Атанасов и това лице Зартова", заяви Каламарис.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм