Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 1-2 септември, съобщи Meteo Balkans. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи  и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия.

...И нещо любопитно.

През септември любителите-астрономи ще могат да наблюдават новооткрита комета. Това каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Става дума за кометата C/2023 P1 (Nishimura), открита на 12 август тази година от японския любител-астроном Хидео Нишимура. Тя ще премине най-близо до Земята на 12 септември 2023 – на 125.4 млн. километра, а на 18 септември ще премине през своя перихелий – най-близката до Слънцето точка от своята орбита, на 33.6 млн. километра от звездата.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.