Полярното сияние озари нощното небе в Обединеното кралство, Европа и част от САЩ, предава The Guardian.

Във Великобритания пъстрите светлини са наблюдавани в залива Уитли Бей на североизточното крайбрежие, Есекс, Кембриджшир и Уокингам в Бъркшир. Полярно сияние озари нощното небе по света и в България

Полярно сияние озари нощното небе по света и в България

Снимки: Getty images

И Ирландия съобщава, че сиянието е видяно от нейна територия. Метеорологичната служба Met Éireann публикува снимки на светлините над Дъблин и над летище Шанън в графство Клер.

Говорителят на службата Стивън Диксън заяви в петък, че въпреки по-кратките нощи има добър шанс полярното сияние да бъде забелязано, особено в петък вечер и най-вече в Шотландия, Ирландия и части от Северна Англия и Уелс.

От петък в САЩ е издадено предупреждение за силна геомагнитна буря. Националната агенция за океански и атмосферни изследвания Noaa заяви, че бурята може да предизвика северни сияния до Алабама и Северна Калифорния.

Експертите препоръчват да се намери място с минимално светлинно замърсяване и да се гледа на север, за да се наблюдават най-добре полярните сияния. Много от късметлиите, видели сиянието, споделят в социалните мрежи клипове и снимки, под които обясняват, че не им е коствало много усилия да намерят добра позиция за наблюдаване на явлението. 

В България също се видя полярно сияние, съобщи MeteoBalkans и разпространи снимки на явлението от различни краища на страната. To e следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни.Полярно сияние озари нощното небе по света и в България

Снимка: Facebook Meteo Bulgaria.