Идея на известния автор Иво Бистрички оживя в уникалните произведения на осем доказани автори в художествената галерия „Дечко Стоев“ в Поморие.

Първоначалният му замисъл е бил със заглавие „Море – Бряг“, но в последствие преминава в „Море… Земя//Mаre… Тerra“ и обединява значими съвременни автори в тематичната изложба.

„Исках да събера на едно място утвърдени имена на съвременното визуално изкуство от вътрешността на страната, съвместно с автори, които творят край морето и да ги представим съвместно в галерии по Черноморието. Представих идеята на Милчо Талев и той прие. Мисля, че се получи една емоционална изложба, свързана с първични страсти и мисли, без предварителен подбор на произведения. По-скоро всеки един от авторите показва със своето произведение, лична гледна точка, представена чрез различни изразни средства, тематика и стил“, коментира Иво Бистрички. Повече, чуйте от него в звуковия файл:

Доц. Емил Бачийски, Иван Велчев – Йово, Иво Бистрички, проф. Красимир Русев, Любен Генов, Милчо Талев, Симеон Шивачев и проф. Станислав Памукчиев стават част от вълнуващия арт проект, който ще бъде изложен в художествената галерия в Поморие до края на месец август.

„Разликата между всеки един от авторите, прави експозицията толкова богата и различна. Тук има формализъм, чиста естетика, конструктивизъм, масивна живопис. Оценката на изкуствоведи е, че тази изложба е на ниво над средното за Европа“, сподели художникът Милчо Талев, който е и директор на галерията в Поморие.

Сред авторите е и проф. Красимир Русев, творец, куратор и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Според него именно, когато една тема позната и експлоатирана във времето, авторският подход, творчество и индивидуалност, могат да се откроят давайки различната гледна точка. Какво още сподели проф. Русев, чуйте в звуковия файл:

Повече за изложените в галерията произведения, можете да видите по-долу: