Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистическо поведение към по-малките държави членки в  своя статия, публикувана днес на сайта на германския всекидневник "Велт", предаде Ройтерс. Това предаде БТА.

България ще поиска от Полша размяна и ремонт на 6 двигателя за самолетите МиГ-29

"Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голяма тежест, отколкото всички други страни", написа Моравецки за германското издание, призовавайки за по-ориентиран към консенсус подход.

"Имаме си работа с една формална демокрация, която е де факто олигархия, в която властта се упражнява от най-силните", каза полският премиер и добави, че с империализма на ЕС трябва да се води борба, също както с руския империализъм.

Съветник на Орбан подаде оставка заради „нацистката“ му реч

Моравецки, чието правителство начело с националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) нееднократно влизаше в спор с Брюксел по въпросите за върховенството на закона, каза, че руската инвазия в Украйна е хвърлила светлина върху недостатъците на Европейския съюз.

Той призова за "дълбоки реформи, които да поставят общото благо и равенството на преден план в принципите на ЕС".

Политици от управляващата партия в Полша казват, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от фондовете за възстановяване от пандемията. Брюксел изрази неудовлетворение от поредните съдебни реформи в Полша, посочва Ройтерс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм