“В момента нашият приоритет е случващото се на границата с Египет - между Газа и Египет. Там хуманитанрото положение е доста тревожно. От дни водим преговори границата с Египет да бъде отворена, защото в Газа има доста  граждани от европесйки държави”. Това каза в “Кой говори” с Мария Черешева по Дарик Мирослав Зафиров, съветник на Специалния координатор за Близкоизточния мирен процес на ООН, който се намира в Тел Авив.

“Предвид непоносимото положение откъм продоволствие и лекарства, трябва да отворим границата към Газа. Въпросът със заложниците е друг ключов момент - Израел не преговаря с терористите. Третият важен момент е Ливан. Северната граница за момента е най-малкият проблем”, коментира Зафиров. 

Мирослав Зафиров по Дарик: Войната между Израел и “Хамас” може да стане регионален конфликт

“За нас най-големият приоритет е безопасността на хората и това те да продължат да са живи. Не трябва да има съмнение какво се случва в Газа - това не е конфликт, не е ескалация, не е напрежение. Това е война. На същата територия и в съседство с нея, се водят военни действия - там, където трябва да се дава хуманитарна помощ”, подчерта той. 

По думите му сред заложниците има както 80-годишни възрастни хора, така и деца на 3-4 години. Зафиров коментира, че на фокус е и съдбата на цивилното палестинско население. 

“Конфликтът може да стане регионален”, прогнозира той. 

“Всичко, което досега сме договаряли, е било примирие, не мир. И сега не преговаряме за мир. Това в момента е естественият резултат от натрупани много грешки”, добави съветника на Специалния координатор за Близкоизточния мирен процес на ООН.

Мирослав Зафиров по Дарик: Войната между Израел и “Хамас” може да стане регионален конфликт

На въпрос дали на идеологическо ниво може да бъде изкоренена “Хамас”, той отвърна, че е напълно възможно върху пепелищата, които “Хамас” оставя, да се роди друг бурен, който да е много по-проблемен. 

“Хамас” може да се отъждестви с “Ислямска държава”.  Ефектът върху израелското общество е същият като след атаката от 11 септември върху американското общество. 

Израелският политически елит е решен да доведе нещата докрай”, обобщи Зафиров.

Какво е “Хамас” и защо нападна Израел

"Хамас" е палестинска ислямистка войнствена групировка, която управлява Ивицата Газа. Тя се заклева да унищожи Израел и води няколко войни със страната, откакто взе властта в Газа през 2007 г.

Между тези войни тя изстрелва или позволява на други групировки да изстрелват хиляди ракети към Израел и извършва други смъртоносни нападения. Израел също така многократно е атакувал Хамас с въздушни удари и заедно с Египет блокира Ивицата Газа от 2007 г. насам, което според Израел е в името на сигурността на страната.

Израел, САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство, както и други държави, определят "Хамас" като цяло, а в някои случаи и военното му крило, като терористична група. "Хамас" е подкрепяна от Иран, който я финансира, осигурява оръжия и обучение.

Какво представлява ивицата Газа?

Ивицата Газа е територия с дължина 41 км и ширина 10 км, разположена между Израел, Египет и Средиземно море. Тя е дом на около 2,3 милиона души и има една от най-високите гъстоти на населението в света.

Израел контролира въздушното пространство над Газа и крайбрежието ѝ и ограничава кой и какви стоки да влизат и излизат през граничните ѝ пунктове. По същия начин Египет контролира кой влиза и излиза през границата му с Газа.

По данни на ООН около 80% от населението на Газа зависи от международна помощ, а около един милион души разчитат на ежедневни хранителни помощи.

Снимки: Getty Images

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм