"Международното сътрудничество като такова съществува независимо от интереса на хората. Въпросът е, че в някакъв смисъл това сътрудничество често е процес, който всеки един от нас води и понякога се случва така, че ние коментираме последствията от някакви процеси, а не можем да видим причините."

Това заяви в предаването "Стълбището" по Дарик радио анализаторът Мирослав Зафиров.

Силно преувеличени ли са съобщенията за смъртта на вярата в демокрацията?

"Според мен в момента се движим в една плоскост на едни доста елемнтарни обяснения и теории, които се засилиха през последните 2, 3 години и непрекъснато ни вещаят края на нещо. Ясно е, че има една фиксация върху края на демокрацията. Въпросът е, че все пак това е едно състояние на една психопатия, която според мен ще отмине. Ние в България се нуждаем от едно усещане на успокояване. Ние сме изложени на тези отрови и изострянето в обществото е достигнало до едни тежки форми на напрежение", смята той.

"Не знам какво ми дава или не ми дава демокрацията, но знам какво аз бих искал от себе си мисля, че е въпрос на лични качества, дали вие бихте стигнал дотам, където сте се запътили или е не", заяви той.

"Има едно имагинерно усещане за стабилност, което дава тоталитарната държава, в която са живели нашите родители. Те изпитват това усещане за една устойчива предсказуемост, застиналост. Това усещане за липса на предсказуемост е нещото, което кара хората да тъгуват по миналото", коментира Зафиров.

Какво означава модерен патриотизъм и как бихте обяснили на един човек актуалните тенденции в България?

"Аз мисля, че така наречените патриотични тенденции в България, са нелепи. Те почиват на едно усещане на стар патриотизъм, който няма отношение към времето в което живеем. Това поражда определени слоеве в обществото. Ние се нуждаем от един по-сериозен дебат по същество, а не непрекъснато да изпадаме в едно състояние на провинциалност. Трябва да се фокусираме върху това кое е изгодно в държавата и обществото като цяло. Всичко останало е едно непрекъснато надговаряне между хора, които имат едно доста корпоративно мислене. Нуждаем се от един друг тип говорене и то особено от хората, които виждат себе си като елит", заяви анализаторът.

"Мисля, че има едно разминаване между задавания дневен ред от страна на елита, срещу това, в което не малка част от обществото живее. Аз не съм провинциалист. Въпросът е какво се говори всекидневно и с какво тези хора биват облъчвани всекидневно. Задава се един дневен ред, който не е задължително да бъде дневният ред на обществото. Движението напред и развитието на едно обществто и една държава са функция на желанието на тази част от обещството, която има интерес, любопитна е и има желание да прави неща за себе си и обещството. Ние се намираме в едно състояние да бъдем жертва на едно говорене от страна на политическия елит, които говори на едни други хора, които пък нямат никакво желание да го слушат. Ние намирайки се посредата, невинаги разбираме за какво става дума", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм