Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. Това стана ясно при регистрирането му в ОИК-София.

Предложението дошло лично от лидера на партията Бойко Борисов миналата седмица. Тогава Хекимян имал лична среща с Бойко Борисов и е получил покана да бъде кандидатът за столичен кмет на ГЕРБ. Той заяви, че е получил уверение, че ще взима сам решенията, касаещи столичани.

Този акт предизвика много коментари и негодувания от страна на обществото, поставящи под съмнение обективната журналистика. 

Темата коментира "Голямото жури" в ефира на Дарик радио, в състав екипа водещи на Дарик - Александър Детев, Мария Черешева, Явор Сидеров, Драго Симеонов и Георги Донков.

"Много хора казаха, че това не е прецедент, че политиката досега са влизали журанлисти и че в това няма нищо лошо и някак си се загуби проблемът. Проблемът е във връзката медии - власт и по какъв начин се пази тази дистанция, когато си в медиите, а не след като влезеш във властта. Темата беше подменена и нещата не стигнаха дотам, докъдето трябваше да стигнат. Едно нещо много ме развесели и то бе реакцията на bTV, които решиха да отнемат достъпа на Хекимян до нюзрума, след като той се кандидатира", коментира Сидеров.

"Мен също ме притеснява въпросът с обективността, защото всички големи медии се бият в гърдите, че са обективни. Изведнъж от днес за утре ставаш кандидат на дадена партия. Не е ли по-честно да се знае кой на кого симпатизира и кой с кого работи? Възможно ли е изобщо да има обективност?", попита Мария Черешева.

"Това с Антон Хекимян е симптом на нещо, което много отдавна е започнало като процес. Трябва да си дадем сметка в какво се превърна новата власт и новата журналистика. Откакто журналистиката започна да е участваща в процесите, но се вади от тях – това е новата журналистика. Старата журналистика показва серия от факти и отказва да ги коментира повече. Истината е, че журналистиката търси емоционалния отклик, който е много по-голям, на нещо негативно, отколкото на нещо позитивно. В момента, в който журналистиката си повярва, че е четвъртата власт, тя се обърка и започна да контролира обществото. Хекимян върви в обувките на Бареков, но не е само той. Пълно е с такива хора. Обърнете внимание как се държат политиците ни през социалните ни медии. Те са си репортери сами на себе си и журналистите пропуснаха да се усещат като силния медиатор между обществото и властта. Не стига че журналистите се ползваме с лошо име в обществото, а сега - хептен! И от политиците намазахме негатива", заяви Драго Симеонов.

"Напълно съм съгласен, че човекът Х, без значение кой е той, има пълно право да се опитва да си осигурява препитанието, както намери за добре. Единият от проблемите е липсата на всякакво доверие. Нашите политици са маскари и това го знаем още от Алеко Константинов. Този казус допринася за този проблем и го задълбочава", добави Детев.

"Шапка свалям на демократичността на ГЕРБ, които имали шестима кандидати, за които ние не знам. Няма никакъв елемент на предварителни избори. Доколкото познавам ситуацията, никой от тях не смята, че е идеален сценарий деня, в който си подадеш оставката, а на следващия ден да те номинират", отбеляза Драго Симеонов.

"Когато Борисов и Пеевски са във властта, медиите страдат. Всички сме го носили на гърба си това нещо 12 години. Сега започвам да усещам завръщане към тези времена с опразването на столчета", добави Черешева.

"Никога не знаеш един шеф на новините, който всъщност отпуска бюджета и одобрява разследвания, дали всъщност не си говори по телефона с политическия лидер. И това е най-бруталната демонстрация. Борисов много обича да демонстрира как властва над медиите", заключи Детев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм