С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност, съобщиха от БГНЕС, позовавайки се на правителствения пресцентър. Целта е обезпечаване на неговата основна задача да осигурява надеждно и безпроблемно функциониране на Електронната система за събиране на пътни такси и да предоставя качествена услуга по събиране на пътни такси за ползвателите на платените участъци от републиканската пътна мрежа. Така Национално тол управление ще отговаря на националните и европейските критерии за сигурност, технологичен капацитет и високо ниво на ефективност.

48 години от първата копка на автомагистрала „Хемус“

Правителството прие и друга промяна в ПМС № 181 от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Съгласно промяната се заличават четири обекта от сектор „Транспорт“ с номера 951, 708, 131 и 577. Това ще допринесе за изясняване и прецизиране на отговорностите и задачите на Министерство на транспорта и съобщенията и ДА „Национална сигурност“ по отношение на стратегическите обекти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм