Целта ни е да осигурим най-модерното оборудване и подготовка, съгласно най-високите стандарти на НАТО. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той  поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. Днес министър Тагарев присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война.

Министърът увери, че правителството и политическите сили в Народното събрание са готови да повишат разходите за отбрана на 2% от БВП в идната година и може би над 2% в следващите няколко години. „По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни учения, за изпълнение на задачи на границата“, подчерта министърът. 

В отговор на въпрос на журналисти, свързан с евентуална бежанска вълна заради ситуацията в Близкия Изток, министър Тодор Тагарев подчерта, че Министерството на отбраната има готовност да предостави повече сили и средства за защита на държавната граница, в случай на повишаване на риска от бежанска вълна. „Службите следят обстановката и сме готови веднага да пренасочим нови сили, но увеличаване на бежанската вълна в близко време не се очаква от района на Израел и Ивицата Газа“, каза още той.
“, каза още той.

Министър Тагарев увери, че до края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за приоритетните проекти за превъоръжаване. „Армията има нужда от изключително много видове въоръжение, оборудване, техника, системи за подготовка. Изучаваме уроците от войната в Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции“, посочи министър Тагарев. Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски, а и в Специалните сили вече използват такива системи.

Министър Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военнослужещи от формированието. Гостите на празника на СКСО наблюдаваха демонстрации по специализиран ръкопашен бой и изпълнение на парашутни скокове. На церемонията присъстваха още висши офицери, военнослужещи от резерва, общественици, представители на местната и държавната власт и др. Благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е в района на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.