30% от средствата за ремонт на сгради - паметници на културата, да бъдат поети от ресорното ведомство, а 20 % - от общините. Това предвиждат промени в Закона за културното наследство, които ще бъдат внесени в следващия парламент. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков по време на отчета на свършеното през мандата. По думите му, той и екипът му са успели да спасят музеите и музейните работници с допълнителни 5,5 млн. лв., но там предстои още много работа и заплащането все още не е достойно. Над 1700 творци са получили творчески стипендии за общо 7 млн. лв., а 38 млн. лв. от национален фонд „Култура“ са стигнали до своите получатели. 

Министър Минеков с акт за кмета на Асеновград за разкопаването на Долнославската могила

Продължават затрудненията в Националния институт за недвижимо културно наследство, най-вече заради ограничения персонален състав, заяви още Велислав Минеков.

Почти изцяло са готови за внасяне в парламента предложенията за изменение и допълнение на ЗКН, каза още той

Директорът на Народния театър: Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов

По отношение на рестрикциите законът ще бъде силен и неприятен, каза още Минеков, но в същото време ще подаде ръка на собствениците, които ще получават финансова помощ за реставрация и консервация

Вече имаме обучен специализиран полицейски състав по ЗКН, добави още той и отчете, че по време на управлението му иманярството силно е намаляло.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм