Правителство на малцинството е единственият логичен и евентуално работещ вариант, тази димка с правителство с третия мандат, беше преувеличена. Това заяви политологът Милен Желев след като президентът стартира консултациите с партиите.

“Моето мнение е че тази димка, която пуснаха с третия мандат, беше малко преувеличена. Това щеше да е едно правителство, което нямаше да бъде одобрено от привържениците нито една политическа формация у нас, освен на ДПС, разбира се, които биха се съгласили…Щеше да е абсурдно с третия мандат “Има такъв народ” да се опита за управляват, заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Щяха сами да се прострелят в краката”, коментира Желев.

Това заставане на Пеевски с лицето си, с името си, с думите си, с делата си, вероятно стряска съня на много хора от жълтите павета в София, коментира още политологът. По думите му същото нещо се случва и със завръщането на Бойко Борисов, който “с шут” влезе в президентството днес, без да праща контактни групи или т.нар. “женско царство”. Имаме завръщане на лидерите в българската политика, което е добре. Лошото е ако имаме завръщане на старите навици, добре познатите корупционни практики и всичко, което не искаме да се връща в България, подчерта Милен Желев. Имаме нужда от здраво стъпили на земята лидери, които поемат отговорност и рискове, категоричен е политологът. Това е нещото, което, по думите му, липсва на “Продължаваме промяната”.

“Антиподът на това е Асен Василев и Кирил Петков, които малко или много пуснаха на преден план академик Денков, защото човекът е учен, сякаш никой не го мрази в действителност, докато те имат свои противници”, посочи Желев.

“Слушаме слухове за тези и митични санкции “Магнитски”, които едва ли не ще ни оправят къщичката, ще вкарат в затвора българските мафиоти и ще премахнат корупцията. Няма такова нещо. Ние нямаме нужда някой от чужбина да ни каже нещо за някого, което всички го знаят. В този ред на мисли, аз не мисля, че нито Бойко Борисов, нито Делян Пеевски са застраховани от това един ден от някое посолство близо до Южния парк да ги посочат с пръст и да кажат - вие сте корумпирани. Но те сега получават добър шанс да изперат себе си репутация си. Слагам ги под общ знаменател, защото все пак контекстът е “Магнитски”. Това изпиране би било едно стабилно правителство с 4-годишен хоризонт и едно възможно приемане на еврото, което би бил сериозен геополитически успех за България. Едно завръщане на геополитическата сцена. И не е последно място - изпиране на образа на старите български политици, които днес ще влязат през триумфалния вход на Брюксел”.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.