“Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци". Това каза съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“, съобщи БТА.

В ефира на “Кой говори” с Мария Черешева социологът от “Маркет Линкс” Добромир Живков, коментира актуалната тема: “Трудно ми е да кажа, това е много специфична материя, има много събития и разговори, на които ние не можем да станем публично свидетели. Общото ми усещане е, че и държавата, и управляващата коалиция оказват сериозен натиск върху рафинерията и върху руските енергийни интереси в страната”.

По думите му това е част от един по-дълъг процес, който е започнал с началото на войната в Украйна и се задълбочава. Живков не прогнозира скоро да станем свидетели на неговия край. 

“Тази поляризация продължава да се разширява, дори мога да кажа, за съжаление, и на културно ниво”, обобщи социологът. 

Според политолога Милен Любенов управляващото мнозинство има решение, че тази дерогация ще действа още една година, за да може “Лукойл” да бъде подготвен за тази трансформация, за да няма рязко повишаване на цените. 

“Има скрити пластове, които не можем да видим, защото и през последната седмица чухме информация, че се готви продажба на “Лукойл”. Очевидно е, че някои партии, които дълго време бяха обвинявани и от техни опоненти за внедряване на руски интереси, и сега изведнъж точно тези сили показват себе си в най-светла евроаталничека светлина. Има опит да покажат кой е по-голям евроатлантик. Това е насочено и към външните ни партньори, не само към българските избиратели. Явно един политик прави опит да излезе от списъка “Магнитски”, а от ГЕРБ се опитват да не влязат в този списък”, обобщи Люенов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм