Горещата тема за европейското бъдеще на Северна Македония беше повдигната и на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Министър-председателят на страната Християн Мицкоски се е срещнал с двама сенатори, както и президентите на Албания и Черна гора Еди Рама и Милойко Спаич.

Мицкоски обвинява съседите, че блокират и спират РСМ, като определя това като остарели политики, които създават раздори между гражданите и страните.

„Всяка инициатива, която е за по-голямо сътрудничество в региона и която може да донесе по-добър живот, е добре дошла“, посочи македонският премиер и добави, че е необходимо ново начало и поколение политици, готови за разумен диалог, основан на факти.

Малко по-рано по време на лекция в университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор Мицкоски заяви, че никой не преследва българите в РС Македония. Той твърди, че правата на българите в неговата страна се спазват, но същото не може да се каже за това, което той нарича македонско малцинство в България.

„Когато говорим за ЕС, дали промяната на Конституцията ще бъде последното искане? Кой може да ни гарантира това? Ние нямаме отговор на този въпрос“, каза той.

На този фон, темата "РСМ" е основна и за гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, който също е във Вашингтон. Изданието Катимерини информира, че министър-председателят ще алармира своите партньори, че Скопие не спазва Преспанското споразумение, което на практика слага спирачка на амбициите на страната към членство в ЕС.

На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, премиерът припомни, че Скопие е член на НАТО, защото Гърция е отменила ветото след ратифициране на Преспанския договор.