Лидерът на македонската ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обеща за 100 дни да постигне "исторически и епохални реформаторски стъпки и инвестиции, както никога досега", пише БГНЕС. Той получи мандат за съставяне на правителство от президента на страната Гордана Силяновска-Давкова и сега има 20 дни да го напарви.

Християн Мицкоски добави, че неговото "правителство на реформите" ще трансформира "Македония" в "приказна и успешна европейска държава". 

Силяновска от своя страна заяви, че новият премиер има сериозна възможност да осигури мнозинство от 61 гласа в 120-местния парламент, след като Африм Гаши от ВРЕДИ е бил избран за председател в македонското Народно събрание с подкрепата на 76 души.

"За мен е чест и удоволствие да вярвам, че правя истинска, правна и политическа стъпка", каза държавният глава, след което връчи папката с мандата.

Партията на Мицкоски посочи, че новата изпълнителна власт ще бъде съставена в съответствие с конституционните срокове. Бъдещият премиер не пожела да разкрие предложените имена за новите министерства, тъй като "от днес започват вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни разговори за състава му".

"Убеден съм, че ще трансформираме Македония в успешна, приказна европейска държава, която ще бъде татковина за всички граждани, независимо от тяхната етническа, политическа принадлежност", каза той.

Мицкоски заяви, че РСМ ще има реформаторско правителство, което ще движи процесите напред.

"Ще изведем държавата и обществото от политическото мочурище на политическите препирни. Не трябва да има граждани от първо и второ качество, а всички да бъдем равни. Дипломацията ще брани интересите на македонското семейство по света, а не лични интереси", посочи Мицкоски.

Относно международните си ангажименти и Преспанското споразумение в частност, Мицкоски обяви, че няма да повтаря "Северна" като папагал, когато назовава собствената си държава "Македония".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ посочи, че е добре позицията на Гърция и премиера Кириакос Мицотакис да бъде "аргументирана" преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. На въпрос дали двустранните отношения с Атина ще бъдат влошени, ако Преспанското споразумение не се спазва, Мицкоски отговори:

"Ще ме видите заедно с вас по улиците, от Чаир до Тетово, през Дебър, Струга, Велес, та чак до Делчево. Защо да се страхувам? Член 7 и параграф 2 от Преспанския договор са много ясни. Искам да помоля медиите в Македония да обърнат малко повече внимание при анализирането на това, което южната ни съседка е изпълнила от Споразумението. По-малко провокации към гарантираното ми с много конвенции човешко право да използвам термина Македония, която е моя родина. Те (гърците) какво направиха за тези шест години? Да видим какво са правили в миналото? Какво трябваше да получим ние, когато знамето и банкнотите бяха сменени? Когато беше използвано унизителното име (БРЮМ) и се проведе интервенцията на НАТО срещу режима на (Слободан) Милошевич през 1999 г., кой беше верен съюзник и кой забрани прелитането (на натовските изтребители)?", попита реторично Мицкоски.