В събота министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис напомни за задължението на официалните лица на Северна Македония винаги да използват конституционното име на страната, както е предвидено в споразумението между Атина и Скопие от 2018 г., постигнато с посредничеството на ООН.

Ще изчакаме официалните позиции на правителството на Северна Македония, но първите данни са изключително негативни, твърди премиерът, цитиран от Катимерини. „В основата на Преспанското споразумение беше концепцията за единно име, това, което наричаме erga omnes, че името Северна Македония трябва да важи за всички, т.е. да се използва, както в чужбина, така и вътре в страната", каза Мицотакис в интервю за националната телевизия ERT.Коментарът идва, след като новоизбраният президент Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си просто „Македония“ по време на реч, съживявайки дългогодишния спор за името. Силяновска-Давкова използва предишното име по време на встъпването си в длъжност миналата неделя.


Искам още веднъж да отправя предупреждение към новото правителство да промени линията си оттук нататък, да спазва тази основна разпоредба на Преспанското споразумение, да използва името Северна Македония само в страната и извън нея, когато се говори за северната ни съседка. В противен случай е сигурно, че те ще предизвикат проблеми не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония", добави още Мицотакис

Припомняме, че новоизбраният президент в Скопие нарече страната си "Македония" по време на речта си за встъпване в длъжност. Дръзкият акт доведе до дипломатическо напрежение с Гърция и България.