Медицинската бележка – утвърден документ, който функционира добре или отживелица и тежък сталинизъм.

Тези две крайно противоположни позиции развиха пред Дарик общопрактикуващи лекари. Цената на бележките е въведена, за да се избегне опасността от свръхрегулация на услугата. Тази цена обаче е индивидуална и наша проверка показа, че може да достигне 64 лева за документ. Трябва ли да отпадне медицинската бележка и да бъде заменена от амбулаторен лист и защо от Българския лекарски съюз се противопоставиха на идеята и обявиха в писмо до медиите, че не са давали съгласието си за предприемането на подобна стъпка?

Сериозни противоречия по отношение на медицинските бележки са налице не само сред родители, но и сред лекари. Според д-р Николай Колев от Управителния съвет на районната лекарска колегия в Хасково, те са утвърден документ, който функционира добре. Д-р Георги Миндов, председател на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари обаче ги смята за отживелица и сталинизъм.

Въпросът да ги има ли изобщо разбуни духовете тези дни след като здравният министър Христо Хинков лансира идеята те да бъдат заменени от амбулаторен лист. От Лекарския съюз излязоха с остра позиция, в която заявяват, че идеята не е дискутирана с тях и съсловната организация не е давала принципното си съгласие по темата. Пред Дарик д-р Николай Колев обясни, че бележката е бреме е в детското здравеопазване.

"Ако разглеждаме системата на първичната извънболнична помощ, където са общопрактикуващите лекари, има опасност от свръхпотребление на услугата поради липса на регулация каквато е потребителската такса. Ние с доста сериозно учудване разбрахме, от телевизинно интервю на министъра, че сме участвали в някакъв тип разговори за прехвърлянето на тази бележбка в амбулаторния лист и всъщност той да извинява отсъствията на учениците. Влизаме в сериозни разминавания с един куп наредби", коментира д-р Колев. 

Идеята, че медицинските бележки трябва да имат цена защити и в сутрешния блок на Дарик анестезиологът д-р Мирослав Ненков. Според здравния министър тя варира от 4 до 60 лева, по информация на Дарик обаче в някои центрове се искали и до 64 лева за бележка.

Целият репортаж по темата с медицинските бележки, слушайте в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм