Мъжете или жените играят повече видеоигри? Още преди бум-а на геймърската индустрия, Джеймс Браун едва ли е мислил, че текстът на песента му “Мъжки свят” ще бъде обявена за шовинистична от списание “Rolling Stone”. Парчето приписва всички произведения на съвременната цивилизация на усилията на мъжете. Така ли стоят нещата в наши дни и има ли двоен стандарт в онлайн пространството? Виртуалните светове, особено в масовия онлайн гейминг не се интересуват от това, какъв пол е играчът, а дали има необходимите способности.

Снимка с илюстративна цел: Unsplash

Но преди да задълбаем дебрите на гейминг-а, нека разясним какво представлява терминът "мизогиния". Той се отнася до дълбоко вкоренени предразсъдъци, неприязън или презрение, насочени към жените въз основа на техния пол. Обхваща редица негативни нагласи, убеждения и поведения, които поддържат дискриминацията и неравностойното третиране на жените. Геймингът, някога смятан за нишово хоби, се превърна в индустрия за милиарди долари с милиони играчи по целия свят. Въпреки че през годините средата е по-приобщаваща, неприязънта към жените продължава да бъде проблем в геймърската общност. 

Златина Георгиева, софтуерен инженер и геймър, попада на интересна публикация която описва как мъже и жени, които играят в отбор могат да се държат различно със съотборниците си. Случаят описва екшън игра от първо лице в която по-неопитните мъже обиждат по-опитни жени играчи. Отразено е също как опитните мъже играчи приемат като равни както дамите, така и господата. Авторът на публикацията стига до заключението, че мизогинията се дължи по скоро на липса на опит, умения и завист от страна на слабо представящият се играч.

Снимка с илюстративна цел: Unsplash

Кадър: Facebook

Златина споделя и собствения си опит: "Нямам конкретно лоши преживявания от цъкане, но това бих си го обяснила донякъде с факта, че играя casually, тоест почти никога не съм цъкала сериозно ranked/competitive на някоя игра, следователно почти не съм и говорила в игра (а това е моментът, в който разбират, че си др пол) Но дори аз, която не съм имала конкретен човек in voice chat, който да ми крещи, защото съм жена (това си представям, че повечето хора биха признали като проблем, а някои от тях може дори да сметнат, че е на сексистка основа), усещам различното държание, както от другите, така и от себе си. Подобно е на отношението към жените шофьори - малко хора ще кажат нещо в очите на жена шофьор, ама думата, че не струват си я има и от толкова време ходи от ухо на ухо, че се е пропила дори и в собственото мисленето на жените. По принцип бих казала, че няма смисъл да се обосновавам с какво вреди това, но хората не се замислят. Дали жените са присъщо по-зле в шофирането, в играенето на видео игри (в спорта, в науката, в политиката, в IT и т.н.) няма как да отговоря. Но пък сме сигурни, че да караме жените да вярват, че са зле в нещо просто защото са жени, и в следствие на социалните шегички, да се самоподкопават, да омаловажават сами себе си и като цяло да вярват изконно, че не струват, не само не им помага, а им пречи да са добри, в това, в което се оплаквате, че са зле.

Решението? Спрете да се правите на жени в лига, за да ви купуват скинове.

Снимка с илюстративна цел: Unsplash

Михаил Калпаков, програмист и любител геймър, също сподели своя опит. Според него няма значение полът на играча. Когато съответният играч има талант и умения, той допринася за развитието на отбора, независимо дали е мъж, или жена, но и много зависи как останалите играчи в отбора възприемат този въпрос, защото ако те нямат доверие на женската част от отбора, динамиката може да се промени, на мнение е Михаил.

По думите му дискриминацията, основана на пол, не се лимитира само до гейминг индустрията и гейминг общността а е глобален проблем. "Видеоигрите нямат пол, те не се създават, за да се таргетира определена група от хора, една видеоигра е и трябва да е достъпна за всеки, независимо от пол, религия, цвят на кожата и т.н. Гейминг индустрията и гейминг общността, както и всяка друга общност или съвкупност от хора, дори индивидуалният човек, трябва като цяло да обърнат внимание на всеки вид дискриминация. Този и много други проблеми са свързани с мисленето на хората и начина по който се третират останалите", посочи Михаил.

Той изрази и мнението, че жените геймъри в бъдеще ще се увеличават. "Живеем в свят, в който социалните мрежи са голяма част от живота на много хора и това им дава възможността да използват тези мрежи, за да изкарват пари - по един или друг начин. Като цяло гейминг индустрията и общността се развиват в момента и това позволява на много хора да се възползват от това, независимо дали са жени, или мъже", на мнение е Михаил.

Според Gameindustry.biz , сложният опит на жените геймъри има сходства с опита им в социалните медии, но често е пренебрегван. Много игри днес, особено MMORPG (масови мултиплейърни онлайн ролеви игри), с техните чатове и функции за стрийминг на живо, функционират като интимни социални пространства, където играчите и стриймърите взаимодействат на живо и формират общности. Тази мрежова среда, както и анонимността, която екраните и аватарите осигуряват, оставят отворена вратата за смислени взаимодействия, но и за нечисти такива, включително онлайн тормоз и кампании за дезинформация.

Един от най-известните случаи на омраза към жените в гейминга е Gamergate - кампания, която през 2014 г. беше насочена както към жени геймъри, така и към разработчици и учени. Въпреки че информираността за ширещата се мизогиния в гейминг екосистемата се увеличава, промяната е бавна и жените и маргинализираните геймъри вземат нещата в свои ръце, като създават собствени организации, за да променят индустрията.

Многото пътища често водят до едно решение - за да се създаде по-приобщаваща и уважителна среда, е важно всички геймъри, разработчици и лидери в индустрията да работят активно за премахване на сексизма, тормоза и дискриминацията в света на игрите. По този начин може да се гарантира, че гейминг общността ще се превърне в приветливо пространство за всички, независимо от пола.
 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм