Косплей, съкратено от "костюмно изпълнение", е вълнуваща и творческа форма на изкуство, която е завладяла сърцата на ентусиасти от целия свят. Тази дейност включва участници, наречени косплеъри, които обличат сложни костюми и модни аксесоари, за да олицетворят своите любими герои от различни източници като анимета, анимационни сериали, комикси, манга, телевизия, рок музикални изпълнения и видеоигри. Косплея дава възможността за превъплащаване в обичан персонаж и потапяне в свят на фантазия и въображение.

Жената котка, Батман, Барби: Как супергероите оживяха в София (видео и снимки)

Корените на Косплея

Концепцията започна да се формира през 1939 година, на "Първата световна научнофантастична конвенция" в Ню Йорк. Въпреки това, терминът "косплей" е официално създаден през 1984 година. Нобуюки Такахаши, вдъхновен от костюмираните фенове на конвенцията през 1984 година в Лос Анджелис, представи японската дума "косупуре", комбинирайки "костюм" и "игра" заедно. Това отбеляза формалното раждане на косплея, както го познаваме днес.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм