Комиксовата култура е световен феномен, който през последните тодини се радва на огромно развитие, започнало с първия игрален филм за “Железният човек”. Филмите черпят вдъхновение и създават невероятни кино фантазии, които превъплъщават комиксовата страница на кино екрана.

Батман и Индиана Джоунс се завръщат в бъдещето

Снимка: Георги Сарафов, darik.bg

Изложенията за популярна култура (pop culture) започват още през 70-те години на 20-и век в хотелските фоайета и на тях не се е гледало със сериозно око. 40 години по-късно изложението “San Diego Comic Con” e събитие от световен мащаб, което определя творческата посока в комиксовата и филмовата индустрия. България също е дала нещо на света и продължава да го прави все по-качествено, с всяка изминала година. 

За комиксовото изкуство, което продължава да вдъхновява

Aniventure Comic Con 2023

Снимка - Георги Сарафов

"Aniventure Comic Con" e най голямото събитие за cosplay (превъплъщаване в герой), манга, комикси и филми в България. Посещаемостта тази година беше огромна. Сред посетителите беше и Георги Сарафов от darik.bg със своя документален видео и подкаст "На локация".

Хиляди почитатели се събраха на едно място, за да покажат как изглеждат като фантастични герои. Не липсваха и множество творчески работилници, панели за въпроси и отговори, български и чуждестранни артисти, както и няколко сцени, на които да се изявят. 

Две дъги са по-силни от една: Историческо събитие за българската комикс култура

Снимка: Георги Сарафов, darik.bg

Хубава атмосфера, изпълнена с прекрасни хора, книги, комикси, видео игри и филми. Изложението определено успя да превърне празнуването на популярната култура в традиция.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм