Художниците Джулиано Димитров и SATANASOV, които са част от екипа на “Дъга” споделиха какво ги вдъхновява в комиксовото изкуство, защо любовта към комиксите е една от най-несподелените и как две поколения издатели и артисти на графичните романи в България създадоха екип и възродиха една легенда на българската популярна култура.

Джулиано Димитров и SATANASOV

Две дъги са по-силни от една: Историческо събитие за българската комикс култура

Комиксите отдавна се свързват с деца и тийнейджъри, но през последните години се наблюдава промяна към признаването им от зрели читатели. Графичните изображения представят сюжетни линии и създават мощна форма на изкуство, която може да изследва човешкия опит по нови и неочаквани начини.

„Дъга“ се завърна с първо официално представяне в Дарик кафе

Една от основните им черти е способността им да се справят с трудни и нюансирани теми. За разлика от други форми на медии, като филми или телевизионни предавания, комиксите могат да използват както визуален, така и писмен език, за да изследват сложни идеи. Това ги прави  подходящи за справяне с проблеми като психични заболявания, травми и идентичност по начин, който може да бъде едновременно въздействащ и достъпен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм