Две жени са били арестувани в Иран, след като са били нападнати с кисело мляко, тъй като не са покрили косите си на обществено място, съобщи Би Би Си. В кадри, които се разпространяват в социалните мрежи, се вижда как мъж се доближава до две клиентки в магазин и ги заговаря. След това той взема от рафта нещо, което изглежда като кофичка с кисело мляко, и ядосано я хвърля върху главите им.

„Танцът като протест“: Момичета в Иран бяха задържани, след като танцували на улицата (видео и снимки)

Иранските власти заявиха, че двете жени са били задържани, защото са показали косите си, което е незаконно действие в страната. Мъжът също е бил арестуван за нарушаване на обществения ред, допълва се в съобщението.

Арестите се случват на фона на протести в страната от месеци, в които се настоява да се сложи край на задължителното носене на хиджаб за жените.

На кадрите се вижда как жените са в магазина и чакат да бъдат обслужени. След това влиза мъжът, който изглежда минава покрай тях и след като ги заговаря, той ги напада с кисело мляко. Служител на магазина го избутва навън след атаката.

„Заплахите от Техеран излизат извън контрол“: Терористични заплахи прогониха Иранската международна телевизия от Обединеното кралство

Издадени са заповеди за арест и впоследствие тримата са арестувани, съобщава съдебната информационна агенция "Мизан". Агенцията добави, че на собственика на магазина са издадени "необходимите известия", за да се гарантира спазването на закона.

Липсата на хиджаб на обществени места е незаконно за жените в Иран, но в големите градове много от тях се разхождат без него въпреки правилата. Гневът и разочарованието от закона предизвикват несъгласие сред иранското общество.

Амнести: Задържани в Иран деца са подложени на бичуване, електрошок и сексуално насилие

През септември протестите се разпространиха в цялата ислямска република след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана от нравствената полиция в Техеран за това, че уж носела хиджаба си "неправилно".  От декември насам са арестувани хиляди и са екзекутирани четирима протестиращи, но властите не показват признаци на отстъпчивост.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

Един от иранските депутати, Хосейн Али Хаджи Делигани, постави ултиматум на съдебната власт да предложи мерки за прекратяване погазването на правилата в рамките на следващите 48 часа.

В събота иранският президент Ебрахим Раиси отново заяви, че иранските жени трябва да носят хиджаб като "религиозна необходимост". "Хиджабът е правен въпрос и спазването му е задължително", каза той, цитиран от информационна агенция АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм